Kontaktperson
Jonas Ek
Projektledare
Kontakta JonasÄldreboendet Flaggskeppet gav fördjupade kunskaper om hur vi ska bygga framtidens äldreboende. Det bidrog till ökad livskvalitet för de boende, mer kostnadseffektiv verksamhet och god arbetsmiljö.
Vi står inför en demografisk utveckling med allt större andel äldre i vårt samhälle. Med utmaningar i kompetensförsörjning som en konsekvens. Samhället har en begränsad mängd resurser att tillgå för att skapa och bibehålla vår välfärd.
Inom omsorgen kan en åtgärd handla om att införa fler digitala lösningar för att använda de resurser man har på ett optimerat sätt. I förlängningen är målet värdigt liv och välbefinnande hos äldre, kostnadseffektiva lösningar för kommunen och en utvecklande och attraktiv arbetsmiljö för medarbetare.
Detta projekt kartlade, undersökte, analyserade och sammanfattade de förutsättningar som finns för att en fastighet skulle kunna fungera som ett nav för delande av data vilket i förlängningen skapar förutsättningar resursoptimering och bättre hälsa.
Inom ramarna för projektet togs en digital tvilling fram där man kan samla, sätta ihop och analysera data. Den digitala tvillingen fungerade som en testbädd för simulering av händelser, insatser och framtagandet av nya tjänster och funktioner.
Genom bland annat teknik och IoT i fastigheten kan data samlas in och sen användas för att skapa värde. Behovet av datainsamling kommer från intressenter med olika drivkrafter och användningsområden. Det kan röra sig om omvårdnad, sjukvård, teknik, asset management, resursoptimering, servicetjänster, verksamhetsstöd /arbetsverktyg, miljö/, IoT
Projektets mål var att förstå förutsättningar för insamling av data och den digitala infrastrukturen. Projektet utforskade hur data kan göras tillgänglig för olika aktörer och skapa nytta på ett kontrollerat och innovationsfrämjande sätt (säkert, standardiserat, effektivt).
Projektet gav oss kunskap att byggtekniskt och infrastrukturmässigt kunna förbereda våra fastigheter för att skapa ökad trygghet och livskvalitet och bättre arbetsmiljö för medarbetare. Erfarenheten kan användas internt inom kommunen inför framtida upphandlingar av nya boenden. Samt återföras till befintliga boenden och framtida leverantörer av fastigheter och teknik.
Projektet genomfördes tillsammans med Haparanda, Hudiksvalls kommun och Riksbyggen.
Arbetet utfördes inom Strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
Guiderna består av 6 kvickguider som kan vara en vägledning och inspiration för de som är involverade i processen med att ta fram ett nytt boende för äldre. Kvickguiderna hittar du här:
Inledning, sammanfattning och syfte med guiden och dess användning
Vilka behov finns i ett boende? Behovs– och nulägesanalys.
Vad är data? Säkerhet och ägande av data. Delning av data. Etik och integritet.
Vad innehåller begreppet infrastruktur? Hård och mjuk infrastruktur.
En komplex process som involverar många aktiviteter och nyckelroller.
Teknik som stödjer fastighetsförvaltning, boende och verksamheten.
Vad är en digital tvilling? Vilken nytta kan en digital tvilling skapa?
Läs mer om projektet på Riksbyggens hemsida.
Äldreboendet Flaggskeppet
Avslutat
Region Gävleborg, Region Västerbotten
deltagare och projektledare
2 år och 5 månader
3 960 000kr
Riksbyggen (Koordinator), Hudiksvalls kommun (Behovsägare), Haparanda Stad (Behovsägare)
IoT Sverige (Strategiskt innovationsprogram), Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet, Energimyndigheten finansierar en rad verksamheter på energiområdet, Formas ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling
Här finner du information om projektet på Riksbyggens hemsida (koordinator)
Här finner du information om projektet på Riksbyggens hemsida (koordinator)
Malin Edlund Fransson Jonas Ek Anneli Nöu Anton Gustafsson Johan Belking