Kontaktperson
Caroline Ankerfors
Affärsutvecklare
Kontakta CarolineSamarbete inom industrin är en förutsättning för den framtida ekonomi där förnybara råvaror som skog och växter ersätter allt fler fossilbaserade råvaror och ändliga resurser.
Industriföretag och RISE skapar tillsammans konkurrenskraft som är baserad på hållbarhet. Genom att forska på effektivare användning av de resurser som finns. Genom att förädla råvaror, material och produkter till varor med högre värde. Erfarenheten visar att innovation kan ge restprodukter ett kommersiellt värde. När företagens produkter får ett högre värde skapas den lönsamhet som är förutsättningen för att företagen vill betala för forskningen. För industrin uppstår en attraktiv hävstångseffekt när forskning kan bedrivas tillsammans, den gemensamma potten räcker till mer. Att sedan kunna jobba vidare med samma människor i egna skräddarsydda projekt är också kostnadseffektivt.
I förändring är ny kunskap en framgångsfaktor, med rätt kunskap kan branschledare skapas. I några projekt samlas olika företag i värdekedjan, till exempel skogsföretag, massafabriker och pappersproducenter. I andra samarbetar insamlare av matavfall, bioraffinaderier och företag som säljer smörjmedel och bränslen. Även kunskap från producenter av tillsatser och utrustning som bidrar till effektivare processer bjuds in. Många partner är multinationella med stark svensk närvaro, andra finns på andra kontinenter. I Forskningsprogram Bioekonomi lär alla nytt och utvecklas. Att rusta tillsammans i ett nätverk är att rusta sig bättre för de kommande utmaningarna.
Detta område täcks av två konsortier med dessa forskningsmål.
Detta område täcks av två konsortier med dessa forskningsmål.
Detta område täcks av två konsortier med dessa forskningsmål.
Detta område täcks av fyra konsortier med dessa forskningsmål.
Detta område täcks av ett konsortie med dessa forskningsmål.
RP2021
Pågående
Koordinator
4 år