Kontaktperson
Evelina Höglund
Forskare Livsmedel Produktdesign
Kontakta EvelinaMånga äldre lider av undernäring vilket bidrar till ohälsa, personligt lidande, förlängda sjukhusvistelser och höga vårdkostnader. 3D-utskrift är en innovativ teknik på livsmedelsområdet med unika möjligheter för automatiserad tillverkning av visuellt tilltalade livsmedel med anpassad konsistens.
Inom vården är en extra utsatt grupp de som har svårt att tugga och svälja (dysfagi), vilket är vanligt bland äldre men förekommer även i yngre grupper såsom stroke- och cancerpatienter. Projektets syfte är att uppnå minskad undernäring och ökad livskvalité för de med sväljsvårigheter, samt att minska vårdkostnader. För att uppnå detta kommer teknologier såsom 3D-utskrift och utskrivbara livsmedelsingredienser att används för att ta fram attraktiv, konsistens- och individanpassad kost.
Förhoppningen är att detta projekt ska minska problemen med undernäring och öka livskvalité för de som lider av dysfagi. Utöver detta är en målbild att minska vårdkostnader genom ett bredare utbud av konsistensanpassad mat. På sikt är tanken att ett helt system av individanpassad mat kan tas fram, bland annat med hjälp av 3D-utskrift.
3D-utskrift är en mycket flexibel process vilket möjliggör individanpassning av produkter. Ett innovativt koncept är att placera 3D-skrivare i tillverkningskök som bereder mat till äldrevård och sjukhus. Detta för att tillåta automatisk produktion av nya, attraktiva och konsistensanpassade livsmedel med möjlighet att individanpassa varje måltid.
Framtidens mål
Avslutat
Projektledning, konceptualisering och utveckling
2 år
2 488 000 SEK
Projekthemsida för framtidens mål
Evelina Höglund Kristina Knaving Jennie Lindroth Fredrik Trella Erik Einebrant