Kontaktperson
Från parcell till kommersiell – uppskalning av svenska proteingrödor
I detta projekt undersöker vi vilka insatser som behöver göras för att få till en fullskalig produktion av alternativa proteingrödor i Sverige med syftet att möta en ökad efterfrågan på svenska vegetabiliska proteiner.
I Sverige finns stor potential inom odling, utveckling, förädling och export av växtbaserade livsmedel. Idag är odlingen av alternativa proteingrödor till livsmedel huvudsakligen småskalig och det finns ett behov av en mer storskalig odling och vidareförädling för att kunna utveckla marknaden. Exempel på uppskalningsproblem kan vara tillgång på utsäde i tillräckligt stora mängder, behov av ny teknik och utrustning för lantbrukarens moment för effektiv hantering av stora mängder (inkl. torkning) och att få växtskyddsmedel godkända för grödan. En ökad kunskap om odlingen av proteingrödor på gårdsnivå, förbättrade odlingstekniker och tillgängliggörande av insatsmedel innebär att lantbruket och förädlingsindustrin kan gå från småskaligt till storskaligt.
I projektet arbetar vi tillsammans med forskare, odlare och livsmedelsproducenter och kommer gemensamt att beskriva nuläget och utvecklingsbehovet kring svenska vegetabiliska proteiner. Under 2022 och 2023 genomförs fältförsök med odling av linser och lupiner i Skåne och på Öland. I dessa försök studerar vi bland annat åtta linssorter och fyra lupinsorter för att se vilka sorter som passar bäst för odling i Sverige. I ett annat försök kommer olika växtskyddsmedel mot ogräs testas i linsodling. Praktiska torkförsök kommer även att genomföras vid RISE mobila labbtork för att validera kunskapen om torkning av alternativa proteingrödor för svenska förhållanden. Projektet ska leverera ett förslag på arbetssätt och relevanta tekniska lösningar samt råd för odling, hantering och torkning för att skala upp odlingen av två proteingrödor.
Delrapport Teknologisk Innovationssystemanalys för svenskodlad lins
Delrapport_Teknologisk Innovationssystemanalys.pdf (pdf, 767.25 kB)
Sammanfattning
Projektnamn
Från parcell till kommersiell
Status
Pågående
Region
Region Kalmar län, Region Skåne
RISE roll i projektet
Projektledare, deltagare
Projektstart
Varaktighet
3 år
Total budget
3 260 000
Partner
Lantmännen, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter
Finansiärer
JTI Stiftelsen
Projektmedlemmar
Fredrik Fogelberg Hugo Westlin Per-Anders Algerbo Johanna Olsson Fredrik Holmgren Holm