Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Badrumsbild
Foto: CC-Höganäs

Funktionsprovning av tätskiktsystem för våtutrymmen 2022

Bättre tätskikt! I det nyligen avslutade forskningsprojekt är resultaten betydligt bättre är i de tidigare projekt. Projektet är det senaste i en lång rad projekt som spänner över en lång tidsperiod, 12 år. Resultaten har blivit bättre under senare tid.

Syftet och målet med projektet är att kunna visa på tätskiktsystem som har god prognos att uppfylla kravet på vattentäthet och därmed vara vattenskadesäkrande. Projektet är tänkt att ge svar på om de på marknaden förekommande tätskiktsystemen uppfyller de krav som man rimligen kan ställa på dem. Det krav som borde ställas är att tätskiktsystemen är vattentäta så att intilliggande utrymmen inte skadas. Ett annat syfte är att förmå tillverkarna av tätskiktsystem att förändra sina system så att de är lättarbetade och mindre känsliga för mänskliga fel vid installation så att resultatet blir vattentäta våtutrymmen.

Projektet genomförs genom användande av en funktionsprovning vilket innebär att vattentätheten hos tätskiktsfolien, genomföringar och skarvningar undersöks i tätskiktskonstruktionen.

Funktionsprovningen görs enligt en till svenska förhållanden anpassad version av EAD-030352-00-0503 Annex A (SP-metod 5111, utgåva 2). I golvet installeras tre golvbrunnar av olika fabrikat och andra genomföringar som normalt finns i ett badrumsgolv.

Provningsmetoden har anpassats för att likna det förhållande som gäller för svenskt byggande t.ex. placering av golvbrunnar. Tanken är att i den anpassade provningsmetoden skall torktider mm specificeras så att dessa stämmer överens med verkliga förhållanden.

I projektet görs även analys av tätskiktsfolie. Detta i syfte att i framtiden kunna avgöra om tätskiktsfolien har förändrats.

Dettas görs genom:

  • Bestämning av vattenånggenomgångsmotstånd hos tätskiktsfolien.
  • Bestämning av ytvikt.
  • FTIR-analys (analys av materialsammansättning) hos tätskiktsfoliens ingående skikt.
  • DSC-analys (bestämning smältpunkten hos ett material samt oxidationstemperatur).

 

Rapport

Sammanfattning

Projektnamn

Tätskiktsprojektet 2022

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2022-04-12

Finansiärer

Länsförsäkringsgruppens Forsknings- & utvecklingsfond, Byggkeramikrådet

Projektmedlemmar

Ulf Antonsson

Kontaktperson

Ulf Antonsson

Senior projektledare

+46 10 516 53 19

Läs mer om Ulf

Kontakta Ulf
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Projekt

Funktions­provning av tätskikt­system för våt­utrymmen 2019

Detta projekt är en fortsättning av forskningsprojekt ”Funktionsprovning av tätskiktsystem för våtutrymmen” som tidigare har utförts 2014 och 2016, se SP-rapport 2014:45 respektive SP-rapport 2016:60. Forskningsprojekt avser tätsk…
Expertis

Våtrum

RISE är den naturliga parten för olika aktörer inom våtrumsområdet vad gäller forskning och innovation, provning, skadeutredningar, utbildning, certifiering med mera. RISE har en unik samlad kompetens och heltäckande resurser.
Test & demo

Våtrum

Den enda testmiljö i Sverige där det utförs forskning, provning, utvärdering, skadeutredningar, beräkningar och certifiering inom våtrums- och vattenskadeområdet.
Projekt

Delreparation av tätskiktssystem - del 1 Pilotundersökningar i labb

Detta projekt är första delen i ett tänkt större projekt för att verifiera metoder för delreparationer och metoder för kvalitetssäkring av dessa reparationer. Denna del av projektet genomförs för att nästa del av projektet, del 2 …
Tjänst

Prefabricerade våtrumsmoduler

Idag är det vanligt att man använder sig av prefabricerade våtrumsmoduler, även såkallade badrumsmoduler, som alternativ till ett platsbyggt badrum i nybyggnadsprojekt. Det är då viktigt att ställa rätt krav på utförandet och att …
Expertis

Byggnadsfysik

Byggnadsfysik är kunskapen om värme-, luft- och fuktrörelser i byggnader. RISE bedriver forskning, erbjuder stöd och utbildar i grundläggande och tillämpad byggnadsfysik såsom fuktsäkerhet, energianvändning, komfort och god innemi…
Expertis

Forskningsstöd inom byggnadsfysik

För att utvärdera och utveckla nya byggprodukter och byggnadslösningar eller nya tillämpningar på befintliga lösningar kan det behövas ta fram ny kunskap genom forskning. RISE har både breda och djupa kunskaper kring forskning ino…
Tjänst

ETA – Europeisk Teknisk Bedömning

RISE är ett av staten utsett organ med behörighet att utfärda Europeiska Tekniska bedömningar (ETA). För produkter där ingen harmoniserad teknisk specifikation finns eller kan användas fullt ut är ETA-spåret den väg som ger tillve…