Kontaktperson
Charlotta Löfström
Forskare
Kontakta CharlottaMinskad spridning av antimikrobiell resistens (AMR) är nödvändigt för att kunna bota enkla, men potentiellt dödliga infektioner. Överdriven och felaktig användning av antibiotika och otillräcklig hygien i vården och livsmedelskedjan är viktiga orsaker till utveckling och spridning av AMR.
Syfte och mål
Projektets mål är nya kommersialiserbara förebyggande åtgärder i form av probiotika och hygienlösningar/-tjänster som bidrar till en minskad spridning av AMR i samhället och därigenom en hållbar utveckling.
Förväntade effekter och resultat
Vår vision är att minska spridning av smittämnen och AMR i samhället genom samverkande innovativa förebyggande åtgärder. Effekterna av projektet förväntas bli säkrare livsmedel, minskad sjuklighet och bättre djurhälsa. Detta innebär sänkt antibiotikaförbrukning, vilket bidrar till minskad resistensutveckling i samhället och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Projektets mål är nya kommersialiserbara förebyggande åtgärder, t ex probiotika och hygienlösningar/-tjänster, som kan bidra till en väsentlig sänkning av AMR i samhället.
Planerat upplägg och genomförande
I projektet ingår två dellösningar (hygien och probiotika) där vi kommer att utveckla, testa, validera och implementera produkter, metoder och tjänster i utvalda testmiljöer. Konsortiet består av åtta aktörer från företag, akademi, institut och offentlig sektor. I steg 1 kommer fler aktörer att knytas till projektet, marknads-och omvärldsanalyser genomföras och en projektplan för ett samarbetsprojekt tas fram.
UDI AMR
Avslutat
Koordinator
9 månader
500 000 kr
Teknisk mikrobiologi, Lunds universitet, SVA, SLU, Essity, Biogaia, Pure effect, Hyfs - hygiensjuksköterska i förskolan, Västra Götalandsregionen
Vinnova utmaningsdriven innovation steg 1