Kontaktperson
Lina Svanberg
Enhetschef
Kontakta LinaSyftet med projektet är att etablera en ny innovativ processlinje i Sverige för att i stor skala utvinna växtproteiner ur svenska råvaror och producera ett funktionellt proteinisolat där proteinerna fortfarande har kvar egenskaper som gör dom lämpliga att använda för utveckling av vegetariska livsmedel.
I dagsläget finns det ingen i Sverige som framställer proteinisolat ifrån baljväxter. Inhemsk producerade råvaror kan idag därför användas i form av ett råmjöl (torkad och mald gröda) samt som ett koncentrat (vindsiktat proteinmjöl med en proteinhalt om <60%) men inte som ett isolat. Detta faktum begränsar kraftigt möjligheten att använda svenska grödor i vegetariska livsmedel.
Att framställa ett proteinisolat är en komplicerad process som kräver att man löser upp de olika komponenterna, separerar dom och sedan torkar dom till ett pulver, utan att förstöra proteinets funktionella egenskaper i de olika stegen. Växtproteiner är känsliga för värme, mekanisk bearbetning, enzymatiska processer och pH förändringar.
Innovationen i det föreslagna projektet ligger i att genomgående genom de olika tillverkningsstegen, från gröda till färdig produkt, använda alternativa tekniker som syftar till att bevara funktionalitet hos proteinerna samt att styra och optimera processerna för svenska råvaror, i synnerhet ärta och havre.
EIP -VäxtVerk
Avslutat
Koordinator
Pågående
7 815 000
Lantmännen, Sproud International AB, RISE Processum AB
Europeiska jordbruksfonden, EIP-agri