Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Kontroll på distans

Livsmedelsverket utvecklar möjligheten att utföra slaktbesiktningar på distans via en digital lösning. RISE bidrog i detta arbete

Kravet på närvaro på anläggningen under den offentliga köttbesiktningen medför kostnader som kan upplevas betungande. Resorna belastar miljön och skapar sårbarhet som påverkar krisberedskapen nationellt. Teknik för digital bildöverföring och kontroll på distans har potential att effektivisera köttkontrollen, minska sårbarheten och underlätta att uppnå miljömålen. 

 Projektet syftade till att genom forskning skapa nya vetenskapliga underlag som handlar om den tekniska utvecklingen av offentlig köttkontroll. Dessa underlag används för att driva utvecklingen av EU-gemensam lagstiftning inom offentlig köttkontroll.  

Projektet forskade på förutsättningar för att digitala metoder på distans används i samband med köttbesiktning på distans i realtid. Kunskap om attityder till de nya teknikerna bland officiella veterinärer, chefer inom kontrollen och företagen är avgörande för fortsatt utveckling. I denna studie har både fördelar och nackdelar kartlagts och kan användas i det fortsatta utvecklingsarbetet för att ta fram en modell för tillämpning av tekniken.

Här följer några av de viktigaste resultaten:

  • Vi undersökte preferenser hos svenska köttinspektörer (KI) för funktioner i fjärrstyrd KI.
  •  Enkäten besvarades av 54,7% av den svenska MI-personalen.
  • I genomsnitt rankade respondenterna säkerhet och förebyggande av bedrägerier som de viktigaste aspekterna.
  • Internetanslutning och kameraplacering rankades som andra och tredje viktigast.
  • Vi undersökte också attityder till och förutsättningar för fjärrstyrd köttkontroll i Sverige.
  • Fjärrstyrda köttinspektioner övervägs för små och medelstora slakterier.
  • Fjärrstyrda inspektioner kan ha en positiv inverkan på restiden till avlägsna slakterier.
  • Ett antal utmaningar, såsom korrekt färgåtergivning, identifierades.

Official Control in Slaughter and Game Handling: Expectations and Prerequisites for Implementation of Remote Meat Inspection in Sweden

Sammanfattning

Projektnamn

Kontroll på distans

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

participant

Projektstart

Varaktighet

24 months

Partner

Sveriges lantbruksuniversitet

Finansiärer

Livsmedelsverket

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

12.Hållbar konsumtion och produktion
Agnieszka Hunka

Kontaktperson

Agnieszka Hunka

Senior Researcher

+46 10 228 40 65

Läs mer om Agnieszka

Kontakta Agnieszka
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.