Kontaktperson
Ylva Sandin
Forskare
Kontakta YlvaHur påverkas våra allra äldsta takkonstruktioner av trä av klimatförändringar och energibesparingsåtgärder? Och hur kan man tänka vid förvaltning för att väga åtgärder mot kulturvärden? Det här projektet ska ge vägledning och visa goda exempel.
Projektet sammanställer goda exempel kring hur medeltida kyrktak kan förvaltas för att klara klimatförändringar och uppnå en rimlig energieffektivitet med samtidig hänsyn till kulturhistoriska värden.
Sverige och Norge har ett världsunikt kulturarv av historiska träkonstruktioner: takkonstruktionerna i medeltida kyrkor. Det rör sig om imponerande, ofta dekorativt huggna, fribärande konstruktioner som har fungerat i upp till niohundra år. Vi ser nu att energibesparingsåtgärder och klimatförändringar direkt eller indirekt riskerar att utgöra ett hot mot de här konstruktionerna.
Klimatförändringarna kommer fortare än förväntat och åtgärder för energieffektivisering, energiomställning och klimatanpassning vidtas också fort. Det är oerhört angeläget att de åtgärder som genomförs varken skadar dessa unika konstruktioner tekniskt eller reducerar deras kulturhistoriska värden.
En vägledning med goda exempel tas fram för att visa hur kulturvärden och klimatomställningsåtgärder kan balanseras för vårt äldsta bevarade träbyggande.
Vägledningen tas fram genom intervjuer och workshops med relevanta personer: kyrkvaktmästare, fastighetschefer, handläggare vid antikvariska myndigheter, timmermän/entreprenörer, konsulter och forskare.
Kyrktaksprojektet
Pågående
Projektledare och deltagare
2 år