Kontaktperson
Oscar Bjurling
Institutsdoktorand
Kontakta OscarHISOS är ett doktorandprojekt som syftar till att utforska och förstå hur man utformar autonoma system-av-system, exempelvis svärmar av drönare, och användargränssnitt så att en operatör kan leda och kontrollera svärmsystemet på ett säkert och effektivt sätt.
Svärmteknologi förväntas vara ett naturligt nästa steg i drönarutvecklingen. I dag styr piloten normalt en drönare. Framtidens operatör förväntas styra flera samverkande autonoma drönare som tillsammans påvisar ett emergent beteende; drönarnas kollektiva beteende uppstår ur deras lokala (och autonoma) interaktioner. Detta innebär nya tekniska krav på systemet och nya kognitiva utmaningar för operatören. Specifikt väcks frågor kring vilka kontrollmöjligheter, återkopplingar, och visualiseringar som operatören kommer behöva samt hur dessa påverkar operatörens mentala arbetsbelastning och situationsmedvetenhet. Interaktionsdesignen påverkas även av den aktuella arbetsuppgiften och arbetskontexten. Det är därför viktigt att ta hänsyn till de tekniska, mänskliga, och organisatoriska faktorerna i utvecklingen av autonoma drönarsystem.
Syftet med HISOS är att identifiera och förstå svärmoperatörens ledningsutmaning och utveckla designlösningar på system- och gränssnittsnivå för att främja samarbetet mellan människan och drönarsystemet. Målet är att beskriva designriktlinjer för människa-svärm interaktion som kan användas för att utveckla säkra och effektiva autonoma system-av-system.
Forskningen som bedrivs i HISOS har kopplingar till flera andra projekt inom RISE. Bland annat ger HISOS inspel till CONTROL-projektet som syftar till att utveckla en testbädd för simulering och ledning av autonoma system-av-system. I projektet Eyes-On-Scene studerar man hur en drönare kan assistera vid sök- och räddningsinsatser längs kusten. Där bidrar HISOS med en inblick i hur flera drönare skulle kunna användas i framtiden.
Insikterna från HISOS gällande människa-svärm interaktion kan generaliseras för att designa andra autonoma system-av-system, exempelvis autonom kollektivtrafik, transport- och logistiksystem, eller övervakningssystem. Lärdomarna kan även tillämpas för att leda och kontrollera både luftburna, markgående, eller undervattensfordon.
HISOS
Pågående
Region Östergötland
Projektkoordinator och deltagare
5 år
SEK 4 500 000
Saab Aeronautics, Linköpings universitet
Stiftelsen för Strategisk Forskning
Drone Swarms in Forest Firefighting: A Local Development Case Study of Multi-Level Human-Swarm InteractionSwarms, Teams, or Choirs?: Metaphors in Multi-UAV Systems Design