Metodik för studier av virus och virucida effekter
Projektet förväntas stärka svensk industris konkurrenskraft och innovationsförmåga, samt samhällets beredskap inom områdena infektionsprevention och mikrobiell diagnostik. Detta kommer att göras genom att etablera, utveckla och utforska metodik för kvantifiering av virus och kartläggning av virucida effekter från hygien- och rengöringsprodukter.
Bakgrund
Pandemier och utbrott av smittsamma sjukdomar är betydande hot mot ekonomi och folkhälsa i Sverige och globalt. I linje med Regeringens övergripande mål för COVID-19 arbetar såväl svenska myndigheter som företag intensivt med att utveckla och verifiera effektiva produkter och preventiva åtgärder mot SARS-CoV-2. Betydelsen av effektiva åtgärder och produkter mot smittspridning och virus sträcker sig också bortom nuvarande pandemi, exempelvis orsakar Norovirus uppskattningsvis årligen globala samhällskostnader på 60,3 miljarder dollar.
Behov
Sammantaget finns alltså både akuta och långsiktiga behov av forskning och metodutveckling rörande effektiva smittskyddsåtgärder mot såväl SARS-CoV-2 som andra sjukdomsframkallande virus och framtida pandemier. Specifikt saknas i Sverige kapacitet och aktörer som kan möta industrins behov av laborativt arbete med virus och virusinaktivering. Därtill är data för inaktivering av virus ofullständiga eller saknas helt, vilket gör riskbedömning av virusinaktivering mycket svår att göra på ett tillförlitligt sätt, vilket behövs vid utvärdering av tillverkningsprocesser och produkter som exempelvis biocider.
Metodik
Både cellulära och molekylära kvantitativa metoder ska appliceras i projektet. Initialt ska standardmetoder för laborativ utvärdering av virucida effekter (dvs. metoder för att mäta virusinaktivering) etableras och anpassas; både modellvirus och sjukdomsframkallandevirus ska används. Därtill ska metodik för detektion och kartläggning av förekommande virus testas explorativt i miljöer där hygienprodukter används. Den etablerade metodiken ska också kunna användas för framtagande av tillförlitlig och kompletterande data gällande kemisk och termisk inaktivering av sjukdomsframkallande virus och därigenom bidra till att framtidens riskbedömningar blir säkrare och mer precisa.
Mål
Sammantaget ska det efter projektets genomförande finnas bättre kapacitet för att möta svensk industris behov av studier av virus och virucida effekter, vilket främjar utvecklingen av effektiva preventiva åtgärder, processer och produkter. Dessutom har kunskapen om virusinaktivering stärkts.
Sammanfattning
Projektnamn
Metodik för virus och virucid effekt
Status
Avslutat
RISE roll i projektet
Projektledare
Projektstart
Varaktighet
2021-2023
Finansiärer
Bo Rydins stiftelse för vetenskaplig forskning
Projektmedlemmar
Lucia Gonzales Strömberg Ingela Persson Maria Ehrnell Charlotta Löfström