Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Virtuellt stängselshalsband
Foto: Per Peetz Nielsen

Naturrestaurering med virtuellt stängsel i skogsbete

För närvarande har virtuellt stängsel endast testats på vall och naturbete med få träd. Därför syftar detta projekt till att undersöka hur virtuellt stängsel fungerar i områden med tät skog och små öppna områden.

Mittlandet på Öland står inför behovet av bete i stora områden. Detta är önskvärt både för natur- och kulturmiljövärden, samt för att öka fodertillgången på Öland under torrår. Hassel och ädellövskog täcker stora ytor, vilket gör det svårt och olämpligt att hugga breda stängselgator. Dessa stängselgator måste dessutom röjas flera gånger per säsong för att hålla elstängslen fungerande.

Virtuella stängsel är en relativt ny teknik som har potential att underlätta för Sveriges nötköttsproducenter. Det virtuella stängslet kan helt ersätta fysiska elstängsel. Om denna teknik fungerar i det komplexa mosaiklandskapet skulle det innebära stora fördelar för Mittlandets värden och för lantbrukarnas djurhållning. Dessutom skulle det möjliggöra betande av områden som tidigare inte kunde betas på grund av otillgänglighet vid stängsling, till exempel strandbeten, skog eller steniga områden. Lantbrukaren har även kontinuerlig kontroll över djurens position och kan enkelt lokalisera bortsprungna djur. Alla dessa faktorer kan leda till en mer kostnadseffektiv produktion.

Virtuellt stängsel kan bidra till att utveckla och möjliggöra expansion av nötköttsproduktion på ett lönsamt, hållbart och konkurrenskraftigt sätt. Genom att beta svårtillgängliga marker på ett kostnadseffektivt sätt kan produktionen öka och gynna både miljön och lantbrukarna. Nötproduktionens roll som naturvårdare är ett viktigt argument för att välja svenskt nötkött i kyldisken och virtuella stängsel kan ge möjligheter att ytterligare utveckla naturbetandet på ett kostnadseffektivt sätt. 

Sammanfattning

Projektnamn

Virtuellt stängsel i skogsbete

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

Pågående

Total budget

500 000

Partner

LifeRestoRED, Länsstyrelsen Kalmar Län

Finansiärer

Svenska Köttföretagen, Världsnaturfonden WWF

Projektmedlemmar

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
15.Ekosystem och biologisk mångfald
Per Peetz Nielsen

Kontaktperson

Per Peetz Nielsen

Senior Forskare

+46 10 516 69 29

Läs mer om Per Peetz

Kontakta Per Peetz
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.