Kontaktperson
Stefan Molnar
Forskare
Kontakta StefanOffentliga platser ska vara tillgängliga för alla. Men medan det finns lagar och riktlinjer kring fysisk tillgänglighet är det mer oklart hur kommuner och andra aktörer kan göra offentliga platser tillgängliga och inkluderande ur andra perspektiv: sociala, ekonomiska, kulturella m.m. Det här den här utmaningen som det här projektet tog sig an.
Det övergripande målet med projektet var att bidra med kunskap och praktiska verktyg för så kallad tillgänglighetsdesign av offentliga platser, det vill säga design för ökad tillgänglighet och inkludering. Detta med huvudsaklig fokus på små och medelstora kommuner, då mycket av det existerande arbetet inom området har större städer som utgångspunkt och norm.
Arbetet projektledes av designforskare från Luleå Tekniska Universitet och bedrevs i samarbete med Skellefteå kommun och Mölndals stad. En del av arbetet var att genomföra forskningsöversikter på olika aspekter av tillgänglighet och inkludering för olika sociala grupper. En annan del av arbetet bestod i att genomföra fallstudier på offentliga platser där prototyper på olika design- och analysstöd testades. I Skellefteå genomfördes en fallstudie över utemiljön framför det nya Sara Kulturhus. I Mölndals stad gjordes fallstudier av två platser, nämligen Underjorden (en parkeringsyta under en bro i Mölndals centrum) samt Bifrostparken, en aktivitetspark i bostadsområdet Bifrost.
Projektet resulterade i en handbok för den som vill 1) analysera hur användbar, trygg och sinnlig en offentliga plats är för olika målgrupper utifrån funktion, genus, ålder, etnicitet m.m. och/eller 2) vill utveckla nya designförslag för, och tillsammans med, de tänkta målgrupperna på platsen. Handboken innehåller begreppsdefinitioner, kunskapssammanställningar och verktyg i form av exempelvis matriser, spelkort, en workshopscanvas, enkätmall, mall för observationer av platsanvändares bakgrund, mall för fysisk inventering av en plats med avseende på inkludering, rutiner för byggande av databas för observationsdata m.m.
Handbok - En plats att leva på (pdf, 7.75 MB)
Canvas - En plats att leva på (pdf, 132.41 kB)
Inspirationskort - En plats att leva på (pdf, 1.66 MB)
Slutrapport - En plats att leva på (pdf, 2.94 MB)
People-tools-Process-Place
Avslutat
Region Västerbotten, Västra Götalandsregionen
Projektpart
2021-06-30
Skellefteå Kommun, Mölndals Stad, Luleå Tekniska Universitet
Luleå tekniska universitet - Innovation och Design