Stefan Molnar
Doktorand
Stefan är samhälls- och beteendevetare vid division Samhällsbyggnad, enheten Lokal och regional omställning. Han är fokuserad på frågor om hur man kan förstå, analysera och förändra människors beteenden, upplevelser och livsvillkor i relation till den omkringliggande miljön. Han tillämpar dessa kunskaper inom främst två områden:
1. Människa och plats: Hur människor använder sig av och upplever platser i städer och tätorter, så som bostadsområden, stadskärnor, gator, torg och grönytor. Här är Stefan inte minst intresserad av hur platsers design och organisering liksom nya teknologier (t.ex. inom mobilitet och Internet of Things) kan bädda för värden så som trygghet, tillgänglighet, lycka, hälsa och miljövänligt handlande.
2. Människa och organisation: Hur plats- och stadsutvecklingsprocesser organiseras, styrs och leds i praktiken. Här arbetar Stefan inte minst med den roll som olika arbetssätt, policys, analysinstrument och teknologier kan ha för att bidra till bättre processer och i förlängningen till mer hållbara livsmiljöer.
Stefans arbete sker alltid i nära samarbete med aktörer utanför forskarvärlden, så som kommuner, fastighetsbolag, teknikföretag, konsulter och civilsamhällesaktörer. Arbetet består ofta av en kombination av egna empiriska studier, sammanställning av existerande forskning och utveckling av praktiska kunskapsunderlag.
Stefan har en masterexamen från Göteborgs Universitet, och en doktorsexamen från Chalmers Tekniska Högskola.
Innan Stefan började på RISE år 2013 arbetade han med stads- och platsutveckling i Göteborgs stad samt i egen konsultfirma. Dessförinnan arbetade han med frågor kring migration och sexuellt våld vid Världskulturmuseet samt vid Individuell Människohjälp.
Stefan har också erfarenhet från en rad styrelseuppdrag och förordnanden inom samhällsbyggnadsområdet. I nuläget sitter han med i redaktionsrådet för Linkedin-sidan och nyhetsbrevet Framtidens Samhällsbyggnad på RISE samt i styrelsen för Föreningen för Samhällsplanering Väst.
- 4 principer för en mer kunskapsdriven stadskärneutveckling
- The framing of urban values and qualities in inter-organisational settings : Th…
- Trygga offentliga platser för vem? : En forskningsgenomgång av trygghetens best…
- Upplevelser och beteenden vid Haninge entré : En före-efter-studie av hur boend…
- Svenskt Stadskärneindex: Prototyp på ett verktyg för mätning och uppföljning av…
- Planering för levande bottenvåningar: Tio år av tvärsektoriellt arbete för leva…
- Munkmodellen som uppföljnings- och dialogverktyg i Tomelilla kommun : En förstu…
- Handbok - Utvärdera temporära åtgärder i stadsmiljö : För dig som vill beställa…
- Kartläggning av delnings-tjänster och hur dessa bidrar till levande gatuplan
- PROLOG : Processtöd för företag i stadsbyggnadssektorn som vill utveckla sitt a…