Kontaktperson
Lars Olsson
Forskare
Kontakta LarsBesiktningarna visade ex. på att för smal fogbredd används vilket kan förklara en del vidhäftningssläpp samt att fasader inte uppnår jämnställning av tryck med aktuella TDV-öppningar. Labbförsöken visade på inläckage vid olika anslutningar och detaljer under slagregnsbelastning. Sammantaget pekar studien på ett kunskaps- och förbättringsbehov.
Studiernas syftet var att ta fram dokumenterad kunskap och data på tryckskillnad över tätningar och regntäthet hos en vanlig typ av betongsandwichsystem med vanligt förekommande fasaddetaljer och tätningsprodukter och gradera tätheten vid olika tätningsprinciper men också vid försämrad täthet baserad på besiktningar. Genomförandet har bestått i besiktningar och mätningar i fält och laboratorieförsök.
Besiktningar pekade på att för smal fogbredd tillämpas, vilket kan förklara vidhäftningssläpp i fogtätning, och att exempelvis betongsprickor påträffades vid fönster- och dörröppningar ofta i långa väggelement. Labbförsök visade på regninläckage vid exempelvis fönsteranslutningar och TDV-öppningar. Fältmätningar visade på tryckskillnader över tätningar trots TDV-öppningar vilket styrker labbförsöken. Positivt var att i labbförsöken var själva fogen med fogmassa regntät. Däremot pekade studien på några förbättringsområden för att minska risken för inläckage, bland annat inom följande:
Ett grundläggande problem är att verifiering av flera lösningar och tätningar förefaller saknas varför det således gör det osäkert att ens kunna nå upp till en säkerställd funktion.
Regntäthet prefab betongsandwichväggar
Avslutat
Västra Götalandsregionen
Projektledare och utförare
1,5 + 1 år
1 128 000 + 610 000
SBUFs hemsida, SBUF
Lars Olsson André Martinsson Owe Svensson