Kontakt
Samarbetsplattform för Cybersäkerhet i framtidens energisystem
I framtidens energisystem kommer bland annat solceller, energilager, elbilar, virtuella kraftverk och system för uppvärmning och kyla att vara uppkopplade. Detta kan göra dem sårbara för cyberattacker. På denna plattform analyserar vi hur cyberattacker mot uppkopplade enheter kan störa resten av energisystemet och samhället i övrigt.
Elkraftsystemet har en avgörande roll i energiomställningen, där samhället står inför en enorm elektrifiering av band annat transport- och industrisektorn. Därför behöver elnätet byggas ut och förstärkas.
Det elkraftsystem som nu växer fram innehåller mycket vind och solkraft; energikällor som är oplanerbara. Det ökar behovet av olika typer av balanskraft. Det diskuteras att man genom att göra förbrukningen mer flexibel ska kunna kompensera för en varierande produktion. Detta förutsätter fler uppkopplade enheter hos användarna, dvs privatpersoner och företag. Sådan uppkoppling är även driven av användarnas önskan att styra sina enheter.
Uppkopplade enheter utgör dock också ett hot. Genom cyberattacker kan dessa tas över och användas för att orsaka instabilitet i elkraftsystemet. Även distribuerad produktion och lagring hos användare kan användas för samma ändamål. Detta gör att cybersäkerheten hos dessa enheter är extremt viktig, samtidigt som även elnätet behöver ges nya skyddsmekanismer. De uppkopplade enheterna kan vara exempelvis stora energiförbrukare, energiproducenter och lager, och kan även omfatta virtuella kraftverk och energigemenskaper.
Projektgruppen är tvärvetenskaplig med kompetenser inom energisystem, elkraftsystem, automation och cybersäkerhet. Gruppen är knuten till RISE:s Cyber Range. Centrum för cybersäkerhet – Cyber Range | RISE
Vi erbjuder systemanalyser, tester, utbildningar och workshops. Vi deltar gärna i projekt inom området som syftar till att stärka det framtida energisystemet. En del av vårt resultat finns i en rapport som belyser cybersäkerheten för uppkopplade energiprodukter. CfCs_Rapport_Cyberhot-mot-elsystemet.pdf (ri.se)
Vi är intresserade av samarbete med företag som erbjuder uppkopplade produkter och tjänster i energisystemet. Just nu jobbar vi tillsammans med företagen inom High Voltage Valley i Ludvikaregionen för att studera cybersäkerheten i en energiö i projektet COLA som finansieras av Energimyndigheten.
Sammanfattning
Projektnamn
CiFE
Status
Avslutat
RISE roll i projektet
Projektledare och deltagare
Projektstart
Varaktighet
Löpande