Kontaktperson
Magnus Johansson
Forskningsledare
Kontakta MagnusSegregation och ojämlik tillgång till boende och viktiga samhällsfunktioner så som skola och arbetsliv är en stor utmaning i dagens Sverige. I det här projektet utvecklades en fritt tillgänglig verktygslåda med metoder som kommuner och regioner kan använda i sitt arbete för minskad segregation och ökad jämlikhet.
I projektet Social innovation i samhällsplanering arbetade RISE tillsammans med Göteborgsregionen och kommunerna Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille och Stenungsund för att utveckla innovativa sätt att angripa boendesegregation och ojämlikhet i kommunal och regional samhällsplanering.
Arbetet resulterade i en verktygslåda med metoder som ger kommuner stöd med planering, analys, samverkan och dialog. Verktygslådan innehåller följande metoder:
En förutsättning för att kunna arbeta framgångsrikt med metoderna är ett tvärsektoriellt och medskapande arbetssätt. Det innebär ett samarbete mellan framförallt förvaltningar med ansvar för samhällsbyggnads- respektive sociala frågor i en kommun. Det är också på det här sättet som verktygslådan togs fram.
Projektet genomfördes först genom en gemensam förstudie där utmaningarna utforskades och projektkonstellationen etablerades. I nästa steg genomfördes så kallade innovationslabb på två nivåer. För det första etablerades innovationslabb i respektive kommun. Mer specifikt innebar detta att en tvärsektoriell arbetsgrupp med anställda från kommunen tillsammans med andra intressenter stegvis utvecklade, testade, utvärderade och vidareutvecklade en eller flera metoder. För det andra etablerades ett regionalt innovationslabb där representanter från respektive kommun i workshopformat utbytte och byggde kunskaper inom följande teman: medskapande, målgrupper, prototyper och från labb till vardag. Arbetsmetoden med innovationslabb diskuteras närmare i projektets slutrapport.
Social innovation i samhällsplanering
Avslutat
Västra Götalandsregionen
Forskningspart
2017-2019
Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille, Stenungsund
Vinnova, Delegationen mot segregation
Verktygslåda för socialt hållbar samhällsplanering