Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Vindkraftverk

Vindkraft för ett stabilare elnät

Hur kan vindkraft bidra till stabiliteten i det svenska elnätet? Projektet ska undersöka och utveckla förmågan för vindkraft att leverera så kallade stödtjänster, till exempel frekvensreglering, spänningsreglering och ö-drift.

Andelen vindkraft ökar stadigt. Samtidigt finns det en utmaning i att vindkraft, som är väderberoende, samtidigt skapar ett större behov av stödtjänster för elnätet. Ett stabilt elnät måste hela tiden vara i balans, och för att kunna hantera exempelvis att det blåser mindre än väntat eller olika driftstopp krävs reservkapacitet och andra typer av stödtjänster för att säkerställa att elnätet fortsatt är i balans. Dessa stödtjänster köps in av Svenska Kraftnät på öppna marknader där olika aktörer kan sälja exempelvis en del av sin kapacitet för Svenska Kraftnät att använda vid behov.

Traditionellt har vattenkraften stått för en stor del av dessa stödtjänster, men det finns ett stort behov av att fler aktörer är med och bidrar. Inte mint vindkraften.

Projektet ska visa att vindkraftverk kan bidra med de stödtjänster som efterfrågas av Svenska Kraftnät och utveckla och föreslå nya stödtjänster anpassade för vindkraftverk. I slutändan är målet att fler vindkraftverk och fler aktörer ska bidra med stödtjänster till elnätet.

Projektet är ett samarbete mellan Chalmers och RISE. RISE del handlar om att undersöka:

  • Internationella erfarenheter kring ersättning för reaktiv effekt
  • Spänningsregleringskapacitet från distribuerad generation
  • Ö-drift och frekvensreglering

Vad är ö-drift?

Ö-drift handlar om att olika delar av elnätet ska kunna fungera även utan koppling till transmissionsnätet. Det ställer i sin tur krav på att exempelvis stödtjänster fungerar för att upprätthålla balansen i den del av nätet som är under ö-drift.

Vad är reaktiv effekt?

Kraftelektroniken som finns i moderna vindkraftverk möjliggör att reaktiv effekt kan styras mot det ovanliggande nätet. Reaktiv effekt kan användas till att bibehålla spänningen (spänningsreglering) på en god nivå på de högre spänningsnivåerna hos regionnät och transmissionsnätet.

Varför behövs spänningsreglering?

De traditionella produktionsanläggningarna har möjlighet till att reglera spänningen i nätet, då dessa anläggningar i ibland ersätts av vindkraft behöver regleringen levereras av vindkraften. 

Sammanfattning

Projektnamn

Vindkraft för ett stabilare elnät

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Forskning kring elkraftsystemet samt vindkraften och dess regleringsmöjligheter.

Projektstart

Varaktighet

2026-01-31

Total budget

4 410 000 SEK

Partner

Chalmers

Finansiärer

Energimyndigheten

Projektmedlemmar

Kontaktperson

Mattias Persson

Forskare

+46 10 516 50 18

Läs mer om Mattias

Kontakta Mattias
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.