Kontaktperson
Nadine Hollinger
Forsknings- och utvecklingsingenjör
Kontakta NadineFör att utveckla och optimera regenererad cellulosa har RISE två viskospiloter, en i mikroskala och en annan för större volymer viskoslösning. Piloterna består av sex delar som tillsammans motsvarar en faktisk viskostillverkningsprocess.
Översikt över viskostillverkning i pilotanläggningen
Raffinering av råmaterialet för att erhålla ett större värde är intressant vid framställning av upplösning av cellulosa. I RISE-anläggningen för viskosproduktion kan alla steg från upplösning av cellulosa till färdig viskoslösning och spinning av viskosfibrer simuleras.
I merceriseringssteget slurras cellulosa i kaustiksoda för att bilda alkalicellulosa, sedan pressas överskottet av soda ut ur alkalicellulosan. Under sönderdelning sönderdelas den pressade alkalicellulosan för att öka reaktionsytan. Detta ger en jämnare syrefördelning i efterföljande steg och ett jämnare upptag av koldisulfid under xantationsprocessen.
I alkalicellulosans mognadssteg reduceras viskositeten (polymerisationsgraden) till en lämplig nivå för vidare spinning av viskosdopen. Efter Xanthation-steget sker upplösning och eftermognad, varefter lösningen, dvs. viskosdope, är redo att spinnas till viskosfibrer.
Erbjudande inom viskostillverkning
I viskospiloten kan enskilda massor och olika cellulosablandningars lämplighet för viskosproduktion utvärderas. Screeningexperiment kan utföras för att undersöka effekten av olika processparametrar på olika upplösande cellulosor och testa hur väl ett cellulosamaterial fungerar vid givna processinställningar. I viskospiloten är det också möjligt att utvärdera olika processkemikalier, testa olika tillsatser för fiberegenskaper och så vidare.
För mer information om spinning av viskosdope och mekaniska analyser av viskosfibrer, besök webbsidan spinnpilot, viskosfiberkaraktärisering och anlayser för dissolvingmassa.
Viskosanläggning i labskala - utveckling
Laboratoriemiljöer (LM)
Papper, massa och förpackningar
Bioraffinaderi, Massa och papper, Materialomställning, Textil
BioInnovation
Region Västernorrland