Kontaktperson
Lars Sundvall
Gruppchef Processteknik
Kontakta LarsPapperspiloten för forskning utgör en viktig roll och är ett kostnadseffektivt verktyg för att utföra tester och utvärdera nya applikationer för massa och kemikalier. Dess kostnadseffektivitet och förmåga att generera pålitliga resultat gör den till ett ovärderligt verktyg för att driva innovationsprojekt.
Vid pappersframställning finns det möjlighet att använda olika typer av massa beroende på önskad slutprodukt och önskade egenskaper. De vanligaste typerna av massa som används är kemisk massa och mekanisk massa.
Utöver dessa huvudtyper av massa kan olika blandningar och behandlingar användas för att skapa specifika egenskaper i papperet. Till exempel kan tillsatser som kalciumkarbonat eller kaolin användas för att förbättra papperets opacitet och yta.
När det gäller användning av papper för filterändamål eller som torkmaskiner, är både kemisk och mekanisk massa lämpliga beroende på kraven på filtreringseffektivitet, torkningskapacitet och hållfasthet.
Multilagerteknik innebär att flera skikt av olika kemikalier appliceras på fibrerna för att generera komplexa material med specifika egenskaper och funktioner som exempelvis styrka, flexibilitet, isolering eller filtrering. Denna teknik är utvecklad tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan.
Utveckla tissueprodukter i liten skala
Med den lilla experimentpappersmaskin, XPM, kan papper i ytvikter mellan 15 och 300 g/m2 tillverkas. Eftersom den också är utrustad med en Yankeecylinder används den med fördel för pilottillverkningar av tissue.
Papperspiloten, så kallad XPM, den experimentella lilla pappersmaskinen, är en mångsidig enhet som möjliggör produktion av papper med ytvikter som varierar från 15 till 250 g/m², beroende på sammansättningen av massan som används. Den spelar en avgörande roll som ett verktyg för utveckling och utvärdering av olika pappersprodukter och tillverkningsprocesser.
Maskinen fungerar som ett första steg för utvärdering och utveckling innan man genomför försök i större pilotskala eller genomför fullskaliga fabriksförsök. Den har en banbredd på 225 mm och är av planviratyp. XPM är utrustad med flera viktiga delar, inklusive ett pressparti, ett torkcylinderparti liknande de som används i fullskaliga pappersmaskiner, och en sektion för ytlimning. Dessutom har den en yankeecylinder för tillverkning av tissue- och MG-papper, samt utrustning för lager-på-lager-teknik för att bygga upp fiberladdningar.
Alla funktionella delar och processsteg i XPM är proportionerliga mot de som finns i en stor pappersmaskin. Kringutrustningen inkluderar en Escher-Wyss konkvarn för malning, maskinkar av olika storlekar för olika ändamål och utrustningar för dosering av kemikalier vid olika doseringspunkter. XPM är också utrustad med en upprullningsmekanism för färdigt papper för vidare efterbehandling, såsom bestrykning, kalandrering eller annan ytbehandling.
XPM möjliggör en mängd olika experiment och tester, inklusive variationer av fibersammansättning, malgrad, ytvikt och torrhalt. Det är också möjligt att utvärdera nya material eller kemikalier, såsom färger, lim, retentionsmedel, stärkelse eller andra tillsatser. Kemikaliedoseringen sker på samma positioner som i en fullstor maskin och kan anpassas efter kundens behov.
En vanlig användning av XPM är när pappersbruk eller kemikalieleverantörer genomför screeningförsök för att identifiera rätt parametrar för större fabriksförsök eller för att utveckla helt nya produkter, som exempelvis planformade material, med befintlig teknik. Med sin flexibilitet och skalbarhet är XPM en oumbärlig resurs för forskning och utveckling inom pappers- och massaindustrin.
Papperspilot för forskning
1957
Isolerade miljöer (IM)
Tillverkning, Material, Processindustri, Papper, massa och förpackningar
Bioekonomi, Bioraffinaderi, Förpackning, Klimatneutral industri, Kemiska processer och produkter, Massa och papper, Materialomställning, Produktion och tillverkning, Vatten
Region Västernorrland