Kontaktperson
Qiuju Gao
Forsknings-och utvecklingsingenjör
Kontakta QiujuPer- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är en klass av substanser som bland annat förekommer i material i kontakt med livsmedel. De har uppmärksammats allt mer då de är mycket vitt utbredda, svåra att bryta ner och kan ha en skadlig inverkan på människa och miljö.
Per- och polyfluorinerade alkylsubstanser (PFAS) är en klass av kemikalier som inkluderar över 4000 olika föreningar. PFAS används i stor utsträckning i material i kontakt med livsmedel (FCM, från engelskans food contact materials) på grund av deras vattenavstötande- och nonstick-egenskaper. PFAS är svåra att bryta ned och bioackumuleras i naturen. Exponering för PFAS kan ha en skadlig inverkan på hälsan.
Det finns i nuläget ingen harmoniserad lagstiftning inom Europa för användande av PFAS i FCM. European Food Safety Authority (EFSA) har gjort en ny riskbedömning relaterad till exponeringen av PFAS med fokus på fyra föreningar: perfluorooktansyra (PFOA), perfluoroktansulfonat (PFOS), perfluorononansyra (PFNA), och perfluorohexansulfonsyra (PFHxS).
Laboratoriet för produktsäkerhet erbjuder tester för att hitta spår av PFAS med hjälp av LC-MS/MS. Vi kan både hjälpa till att identifiera och kvantifiera PFAS i en färdig produkt avsedd för livsmedelskontakt, material tidigare i tillverkningskedjan, eller råmaterial. Utöver de fyra PFAS nämnda ovan kan vi även erbjuda analyser av andra PFAS som ofta är reglerade. Det är även möjligt att lägga till specifika PFAS i analyspaketen på begäran. Vänligen kontakta våra analysspecialister för mer detaljerad information.
Resultaten summeras i en analysrapport.
För uppdrag och konsultation, kontakta någon av våra experter!