Kontaktperson
Sara Renström
Senior Forskare
Kontakta SaraHur kan design skapa förutsättningar för människor att agera hållbart till vardags eller på jobbet? Med hjälp av designmetodik inspirerad av psykologi och sociologi utforskar vi människors beteenden, vardagsaktiviteter och sociala praktiker samt utvecklar lösningar som möjliggör ekologisk och social hållbarhet.
Hur vi lever våra liv, både privat och i arbetslivet, har stor påverkan på både planeten och våra medmänniskor. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för ett hållbart vardags- och arbetsliv. Under de senaste åren har designers börjat använda modeller och metoder från psykologi och sociologi för att få stöd i att utforma möjliggörande lösningar. Tre olika perspektiv för att förstå och designa för hållbara ageranden brukar lyftas fram:
Med den här tjänsten erbjuder vi expertstöd och utbildningar för att hjälpa dig och din organisation att förstå, och skapa förutsättningar för, ett hållbart vardags- eller arbetsliv med beteendedesign, aktivitetscentrerad transformation eller praktikorienterad design. Eftersom alla tre perspektiven har olika styrkor i olika sammanhang hjälper vi dig också att förstå vilket perspektiv som passar bäst för er.
Om ni behöver hjälp med att arbeta praktiskt med att möjliggöra hållbarhet kan vi stötta er i pågående utvecklings- och designprocesser eller genom att anordna designsprints. Vi utgår från en designprocess som är indelad i fyra huvudsakliga steg: konkretisering av utmaningen, utforskande av utmaningen, konceptskapande och utvärdering av koncept. I samråd bestämmer vi om ni vill ha hjälp med hela eller delar av processen. Dessutom hjälper vi er att välja vilket perspektiv som är lämpligt för er utmaning, för den typ av lösningar som ni vill skapa och för de resurser som finns tillgängliga. Exempel på aktiviteter där vi kan stötta er:
Om ni vill kompetensutveckla ert team kan vi erbjuda utbildningar för att antingen ge er en bred introduktion till alla tre perspektiven för att förstå och designa för hållbara ageranden, eller för att djupdyka i de perspektiv som är mest relevanta för er. Samtliga utbildningar utgörs av fem två-timmars pass med en mix av föreläsningar och gruppdiskussioner. Den introducerade utbildningen omfattar två övergripande pass samt tre pass som fokuserar på var sitt perspektiv. De djupdykande utbildningarna omfattar ett övergripande pass samt fyra pass som fokuserar på var sin del av designprocessen: konkretisering, utforskande, skapande och utvärdering.
Som bas för både praktiska designaktiviteter och utbildningar används boken Sustainability through Everyday Designs som skrivits av Anneli Selvefors och Sara Renström på RISE samt Helena Strömberg på Chalmers tekniska högskola. Läs mer om boken här
Genom den här tjänsten får du och din organisation kunskap om hur ni kan arbeta för att skapa förutsättningar för ett hållbart liv, både privat och i arbetslivet. Ni får också lära känna designverktyg ni kan nyttja i er process och en förståelse för vilka verktyg som kan hjälpa er med vad. Om vi tillsammans arbetat praktiskt med designaktiviteter kan leveransen även inkludera:
Övriga resultat kan även efter överenskommelse sammanställas av RISE, exempelvis i en visuell översikt, presentation, rapport eller liknande.