Kontaktperson
Kenny Hey Tow
Forskare
Kontakta KennyDAS är en ny teknik för att använda fiberoptisk kabel som sensor för att mäta temperatur och vibrationer, t.ex. i berggrunden eller under vattnet. Tekniken omvandlar optiska telekomfibrer till en lång serie fiberoptiska hydrofoner med hög spatial och temporal upplösning längs många kilometer fiberkabel.
Seismisk aktivitet kan kartläggas och analyseras i både tids- och frekvensdomäner. DAS-tekniken kan t.ex. ge relevant information om berggrundens beskaffenhet genom att bestämma utbredningshastigheten för ytvågor. Fiberoptiska mätmetoder skapar distribuerade akustiska sensorer (DAS) för seismiska mätningar i stället för konventionella hydrofonkablar.
Vi stöttar kunder med att utföra avancerade mätningar på olika sätt:
En typisk leverans i ett "DAS-projekt" är en studie med mätprotokoll för att kunden bättre ska kunna bedöma seismologisk påverkan (tex), men det beror helt på användningsområdet och leveransen diskuteras från fall till fall.
Installation av systemet kan göras under kortare period eller permanent.
DAS är en passiv akustisk (seismisk) teknik, baserad på användning av optiska fibrer. Användningsområden är många inom bland annat seismologi - bergteknik såsom gruvor, tunnlar, men även i urbana sammanhang- överallt där vi behöver bättre data av hur bergmassor rör sig.
DAS möjliggör tex övervakning av passiva akustiska vibrationer, genererade av rörlig infrastruktur eller gruvdrift och är en kraftfull metod för att avläsa bergets kvalitet. Passiv datainsamling, där källan till den akustiska energin kommer från underjordiska aktiviteter, gör det möjligt att undersöka den djupare delen av bergvolymen.
I detta scenario är fördelarna med DAS-tekniken jämfört med traditionella seismiska sensorer den högre rumsliga upplösningen och förmågan att tillhandahålla flera mätpunkter i en enda och helt passiv optisk fiber som fungerar både som sensor och dataöverföringskabel. Möjligheten att installera fiberoptik i komplexa miljöer, till exempel i borrhål eller längs tunnlar, kommer sannolikt att förbättra 3D-karakterisering av bergvolymen även i dessa miljöer.