Kontaktperson
Helena Hjärtnäs
Forsknings- och utvecklingsingenjör
Kontakta HelenaNoppor är ett fenomen som uppstår vid användning och tvätt. Noppor är hoptrasslade fibrer/fiberändor som sitter fast på tygytan. När vi använder och rör på oss i våra kläder och övriga textilier sker nötning/gnuggning mot olika ytor, vilket medför att fibrer/fiberändor dras upp och ludd och noppor kan bildas. Textila material har olika förmåga att bilda noppor och ludd, beroende på fiberns/garnets beskaffenhet, tygets konstruktion och eventuella finishbehandlingar.
På vårt Textillaboratorium har vi flertalet Martindale-apparater för provning av nopp- och luddbildning.
Metoden avser provning av vävda och stickade material (ej grovstickat).
Metoden syftar till att analysera tygers benägenhet för att bilda noppor/ludd.
Noppbildning är en ytdefekt som negativt påverkar utseendet med tiden, som man därför helst vill undvika och eller fördröja. Genom att prova ett materials noppbildningshärdighet får man en inblick i hur lätt noppor och ludd bildas på materialet.
Provningen utförs i en Martindaleapparat där cirkulära provkroppar (ca 16 cm i diameter) gnuggas under belastning mot antingen en ullstandardväv, mot sig självt eller mot både och.
Gnuggningsrörelsen sker enligt ett specifikt mönster, en lissajous figur. Belastningen är antingen 155 g eller 415 g beroende på om materialet är stickat eller vävt. Möbeltyger provas alltid med den högre belastningen och alltid bara mot ullstandardväven.
Provkropparna bedöms efter förutbestämda varvtal angivna i metoden. Sista bedömningssteget är max 7 000 varv. Man bedömer både mängden noppor samt graden av ludd mot en 5-gradig skala.
En rapport på svenska eller engelska omfattande erhållna resultat