Kontaktperson
Birgitta Bergström
Projektledare
Kontakta BirgittaVi ger dig möjlighet att jämföra din nuvarande rengörings- och desinfektionsteknik med nya alternativ.
Ny teknik för rengöring och desinfektion utvecklas kontinuerligt. Men hur kan ett livsmedelsproducerande företag utvärdera ett nytt koncept utan att störa produktionen? Hur försäkrar man sig om att den alternativa tekniken ger motsvarande eller bättre resultat än den nuvarande?
Inom testbädden erbjuder vi en tvåstegs oberoende utvärdering och jämförelse. Resultatet bidrar till ett förbättrat beslutsunderlag för ett säkrare och enklare teknikbyte.
Utvärderingen inleds med att våra experter besöker ditt företag för att få information om nuvarande rengörings- och desinfektionsrutiner. Mikroorganismer från produktionslinjerna samlas in liksom analysdata från företagets rengöringskontroll. Informationen används för att anpassa modellsystemet där testet ska genomföras. Vi fastställer de krav som ska ställas på den alternativa tekniken för att den ska anses ha gett ett fullgott resultat. Följande faktorer kan anpassas: val av teknik, kemikalier, verkningstider, temperaturer, material, smuts och mikroorganismer (patogener och förskämningsflora).
Förutsatt att utvärderingen i modellsystemet faller väl ut erbjuds även kontroll och uppföljning av effektivitet på plats på företaget. Provtagning avseende mikroorganismer på ytor (svabbprov för totalantal, Enterobacteriaceae, jäst eller specifikapatogener) och/eller i luftprov samt smutsrester på ytor (ATP, protein) samlas in och analyseras. Provtagningen görs innan en nyrengörings- och/eller desinfektionsteknik införs. Den upprepas när den alternativa tekniken använts ett antal veckor eller månader.
Resultat och slutsatser sammanställs i en rapport som presenteras vid ett möte.