Kontaktperson
Björn Hellström
Forskare
Kontakta BjörnRISE erbjuder tjänsten Social symbios för industriell omställning som vänder sig till kommuner, regioner, industriaktörer, fastighetsbolag m.fl. Tjänsten är grundad i den pågående gröna industriomställningen, främst i små och mellanstora kommuner, som får stora effekter på den lokala välfärden med ett ökat behov av investeringar i samhällsservice.
Klimatmålen kan inte realiseras genom fokus på processer där enbart miljöfrågor står i centrum. I stället bör klimatmålen i högre utsträckning ses som effekter, som uppnås genom ett ökat fokus på välfärdsutmaningar och samhällsmål. Hållbar omställning fordrar en såväl djup som bred förståelse för samhällets centrala välfärds- och samhällsutmaningar såsom social stabilitet, samhällsservice, bostadsförsörjning, mobilitet, kompetensförsörjning, teknikutveckling etcetera vilka kommer behöva hanteras integrerat med klimatarbetet. En gränsöverskridande kraftsamling krävs för att möta utmaningarna med målet att uppnå ett hållbart samhällsbyggande.
De kommunala utmaningarna och behoven för små och mellanstora kommuner kan listas i följande punkter:
Social symbios utgår från kommuners och regioners kapacitet att vara starka samarbetspartners med näringslivet genom att utveckla förmågan att initiera och driva innovativa styrnings- och samverkansprocesser kopplade till utvecklingen och förvaltningen av den byggda miljön. Detta förutsätter kapacitet att precisera nya sätt att driva samhällsutveckling och förmåga att finansiera olika välfärdslösningar.
Social symbios handlar även om att stärka civilsamhällets aktiva medverkan i samhällsutvecklingen genom att initiera och driva samverkansprocesser som samlar en mångfald av medborgare och aktörer. Här är också näringslivets roll viktig – i termer av Brukssamhälle 2.0 – och att utveckla denna roll i nya ömsesidiga samverkansformer.
RISE kan bidra med följande stöd
RISE erbjuder möjligheten att skapa en gemensam plattform genom att teckna innovationspartneravtal som främjar innovationsdrivna lösningar. Innovationspartneravtalet vänder sig till kommuner, regioner och industrin med fokus på samhälls- och miljönytta och som en effekt samhällsekonomiska vinster.
Innovationspartnerskapet bygger på långsiktig samverkan. Syftet är att tillsammans skapa en organisationskultur som bygger på samspel, till skillnad från ett renodlat kunduppdrag. Ett grundläggande mål är att en organisation – med stöd av olika former av lärprocesser – ska stärka kapaciteten att över tid kunna leda innovations-, förändrings- och omställningsprocesser på egen hand.