Kontaktperson
Henrik Snygg
Civilingenjör
Kontakta HenrikByggnadsställningar och stegar som säljs och används i Sverige ska vara typkontrollerade och uppfylla kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. RISE utför som ackrediterat organ typkontroll för dessa produkter i Sverige och har nu även möjlighet att ställa ut certifikat för produkter som ska säljas i Norge enligt Produsentforskriften.
Vi utför analyser och beräkningar av alla typer av byggnadskonstruktioner, konstruktionsdetaljer och ställningar. Några exempel på byggnadskonstruktioner som vi utvärderat med FEM-analyser är byggnadsställningar, pallställ, temporära läktare och kabelstegar. Hos RISE finns stor erfarenhet av utvärderingar, såväl gentemot svenska normer och föreskrifter, som AFS 2013:4 och AFS 2004:3, som utländska standarder.
Byggnadsställningar, ställningskomponenter och stegar behöver typkontrolleras eller certifieras för att de ska få marknadsföras och säljas i Sverige och Norge. Temporära skyddsräckessystem och skyddsnät behöver certifieras för att de ska få marknadsföras och säljas i Norge. Exempel på produkter som vi kan typkontrollera/certifiera är:
RISE är ackrediterade för att kunna göra detta både enligt Arbetsmiljöverkets krav i Sverige men även enligt Arbeidstilsynets motsvarande krav i Norge.
Datorberäkningar är ett kraftfullt verktyg, inte minst när de används i kombination med provning, som används alltmer vid utvärdering av produkter och system. Avancerade beräkningar utförs i huvudsak med Finit Element Metoden (FEM). Ofta används komponentprovningar för att ta fram indata till beräkningsmodellen och fullskaleprov för validering av beräkningsmodellen. Finita elementberäkningar i kombination med provning av byggnadsställningar har blivit en specialitet för RISE.
Utvärdering och provning av temporära konstruktioner utförs vid vår ackrediterade verksamhet i Borås där vi har vårt laboratorium. Vi har ackreditering för metoder inom byggnadsställningar, stegar, arbetsbockar, temporära skyddsräckessystem och skyddsnät.
Resultat från ett uppdrag är vanligen en beräknings- eller provningsrapport där produktens egenskaper och bärförmåga redovisas. Om produkten ska typkontrolleras ställs ett typkontrollintyg eller certifikat ut i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter för den svenska marknaden eller Arbeidstilsynets Produsentforskriften för den norska marknaden.
För följande områden gäller kontaktpersoner enligt nedan:
Henrik Snygg - Ställningar, kopplingar
Samuel Österberg - Rullställningar och stegar
Anders Hardå - Temporära skyddsräckessystem och Skyddsnät (anders.harda@ri.se, +46 10 516 53 43)