Kontaktperson
David Blomberg Saitton
Affärsutvecklare
Kontakta DavidPlasten i våra barns leksaker, syntetfibrerna i våra kläder och komponenterna i salvan vi smörjer händerna med. Den gemensamma nämnaren? Produkterna innehåller kemikalier med fossilt ursprung som behöver fasas ut. Nyckeln stavas grön kemi.
Det är inte bara fossil bensin och diesel som kommer att behöva fasas ut för att minska utsläppen av växthusgaser. Även om påverkan är mindre än direkt förbränning av fossila bränslen, är det ett faktum att tillverkningen och användningen av fossila produkter och material bidrar till klimatförändringarna.
Sverige har under en längre tid varit proaktivt när det kommer till att minska användningen av kemikalier som kan skada miljön. 1999 sattes ett så kallat miljökvalitetsmål, Giftfri miljö, som bland annat syftar till att halterna av ämnen som vi människor har skapat (så kallade naturfrämmande ämnen) ska vara nära noll och deras påverkan på vår hälsa och ekosystemen vara försumbar.
Men hur ska det gå till då, att bli kvitt de fossilbaserade kemiska produkterna? Att bättre nyttja restströmmar från skogsbruket, jordbruket samt pappers- och massaindustrin är en del av svaret. Bark och sågspån kan med nya omvandlingstekniker bli biobaserad plast, exempelvis.
– I Sverige har vi exempel på bolag som producerar olika typer av kemikalier från förnybara råvaror, som används till förnybara bränslen och funktionella kemikalier inom byggsektorn och andra industrisektorer. Men i det stora sammanhanget är det fortfarande de fossila alternativen som dominerar när det kommer till kemikalier och material, säger David Blomberg Saitton, affärsutvecklare på RISE.
Att utveckla kemikalier och kemiska material på traditionellt vis, från fossila råvaror, kan ofta vara billigare i det korta tidsperspektivet. Få har de rätta tekniska förutsättningarna på plats i dag, vilket skapar hinder för att skala upp nya, gröna processer. Det som kommer att krävas för att svenska företag verksamma inom kemiska processer ska göra omställningen till gröna kemikalier är att forskare, politiker och andra samhällsaktörer hjälper till att sänka trösklarna.
– Jag tycker att det är väldigt uppenbart att vi är tillsammans skyldiga att driva omställningen till gröna kemikalier. På RISE finns resurserna och tekniken för att snabba på omställningen till en bioekonomi. Det är tydligt att det kommer att kosta, men det finns också affärsmöjligheter kopplade till omställningen, säger David Blomberg Saitton och fortsätter:
– Det är värt att tänka på att processerna för att utvinna kemiska produkter ur fossila råvaror har förfinats i över 100 år, så det är inte konstigt att de biobaserade processerna inte är lika effektiva ännu. Men inom några decennier kommer utvecklingen ha kommit längre, och kostnaderna reducerats.
Jag tycker att det är väldigt uppenbart att vi är tillsammans skyldiga att driva omställningen till gröna kemikalier. På RISE finns resurserna och tekniken för att snabba på omställningen till en bioekonomi. Det är tydligt att det kommer att kosta, men det finns också affärsmöjligheter kopplade till omställningen.
Incitament från beslutsfattare blir också viktiga för att möjliggöra en fullskalig omställning till gröna kemikalier. En pusselbit är en tydligare plan för hur material som sätts på marknaden ska återvinnas och hur vi får till effektivare cirkulära strömmar av kol, både fossila och biobaserade. Det blir också viktigt att optimera energiåtgången i nya tillverkningsprocesser för gröna kemikalier.
– Oavsett om vi pratar om biokemikalier, biodrivmedel eller biobaserad plast representerar detta en viss mängd energi. För att kunna producera något på ett ekonomiskt hållbart sätt behöver vi tillgång till grön energi, säger David Blomberg Saitton.
Bioeconomy Arena samlar RISE kompetens och infrastruktur för utveckling inom bioekonomi. Här finns möjligheten att använda ett antal olika uppskalnings- och testanläggningar för att ta fram processer och optimera förutsättningarna för dessa. I Örnsköldsvik finns exempelvis en robot som kan utvärdera och välja ut mikroorganismer, så att bara de bästa går vidare mot processutveckling och uppskalning. Hit kan företag komma för att utveckla sina biobaserade processer.
– Jag tittar ut från mitt kontor, och ute regnar det och är 6 grader varmt. Det borde vara kallare och snö i januari. Det får i alla fall mig att känna att det finns en tidsaspekt här. Vi kan inte skjuta upp saker, utan vi måste jobba med omställningen nu, säger David Blomberg Saitton.
Biobaserad kemi handlar om att använda förnybara råvaror, såsom biomassa från skogsbruk, jordbruk eller industriella restprodukter, för att producera kemikalier, material och bränslen. Exempel på råvaror är lignin, cellulosa, stärkelse och vegetabiliska oljor. Målet är att minska beroendet av fossila råvaror och skapa hållbara produkter med lägre klimatpåverkan.