Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Man mot en mörk bakgrund

"Att mäta är att veta!"

20 mars 2023, 14:22

Anton Zita är innovationsledare på konsultbolaget Bengt Dahlgren – en projektpartner till "Öppna plattformar för fastighetsautomation". Vi ställde några frågor till honom om branschens behov, om fastighetsautomation och digitalisering och om varför det är viktigt att vara delaktig i innovationsprojekt.

Hej Anton! Vad skulle ni ha mest nytta av när det kommer till digitalisering av styrsystem och fastighetsautomation?

Vi ser att kvalitetssäkring och analys av data är något som vi är ovana vid i fastighetsbranschen, men som skulle vara till nytta för oss. Vi ser ofta exempel på temperaturgivare som visar temperaturer som är uppenbart felaktiga, mätare som inte genererar rätt data och så vidare. Men det ”upptäcks” inte förrän just den datan behövs – och då finns den inte tillgänglig för att den inte har loggats.

Vi jobbar med att göra våra kunders arbete hållbart, och då är kvalitetssäkringen viktig. Att mäta är att veta!

Digitalisering möjliggör också ett mer framåtblickande förhållningssätt till systemfunktioner och utfall genom simuleringar och analys av data.

Vilka problem skulle behöva lösas i fastigheter för att underlätta energiuppföljning och energieffektivisering?

Styrsystem och fastighetsautomationssystem är ju uteslutande digitala och den lokala installationen fungerar oftast enligt de specifikationer som satts upp från början, vilket ofta inte varit att data ska hämtas ut från systemet till ett annat system eller miljö. Samtidigt gör stigande energipriser och ett allmänt ökat intresse för att arbeta datadrivet att fler efterfrågar data från fastigheter och möjlighet att styra dem effektivare.

Kort sagt har intresset ökat för att både få ut och skicka in data från den lokala installationen. Men det är allt tydligare att det är arbetsintensivt och kräver en god kännedom om det system som finns i fastigheten. Och det innebär att kostnaden kan bli svår att räkna hem enbart på förbättrad driftsekonomi i fastigheten. Dessutom blir integrationer ofta mot ett specifikt system, vilket skapar ny inlåsning.

För att kunna styra på energi, i en djupare teknisk mening, behöver avläsningen förbättras. I dagsläget är uppdateringsfrekvensen på mätvärden från just energi långsam och inget vi aktivt använder för att reglera. M-bus protokollet uppfyller kravställning på debitering men har inte alltid hastigheten som behövs.

Vilka lösningar saknas?

Det är viktigt att ha definitioner på vad som representerar vad och hur de hänger ihop när det gäller lokal styrning, central styrning, överordnad styrning, fastighetsgränssnitt och så vidare. Det behövs för att kunna kravställa lösningar men också för att som beställare förstå uppbyggnaden av sitt system och inte ta in entreprenör som bygger en egen lösning.

Vi har ju både det befintliga fastighetsbeståndet och det som byggs nytt eller där styr- och övervakningssystem byts ut. Det skulle vara till stor nytta om det fanns standarder eller plattformslösningar för hur kommunikation ska gå in och ut till exempelvis den lokala styrningen.

Vad behöver utvecklas och vad är de största utmaningarna?

Som jag ser det är vi inne i en transformation där data blir alltmer tillgänglig, men det finns fortfarande en del att önska. Ontologier är en del av detta, för att kunna hantera gränssnitt mot fastigheter, det högsta lagret.

Min bedömning är att just få ihop affären är en orsak till att det går långsamt, och inte minst för det befintliga fastighetsbeståndet som är den allra största delen. Om man jämför gränssnittet mot fastigheter som ett operativsystem på en mobiltelefon som i sin tur kan hantera applikationer, så kommer de ”apparna” att behöva ta betalt för sin tjänst samtidigt som de behöver ge avkastning på den investeringen som fastigheten har gjort för att lyfta upp sitt system.

Vad tror du är viktigast för att vi ska gå mot en hållbar omställning?

Det finns väl i huvudsak två saker som driver en omställning; att en brist uppstår eller att ett alternativt sätt att skapa värdet är billigare och eller enklare än det nuvarande. Att arbeta på båda dessa samtidigt är troligen centralt för att lyckas.

Den senaste tiden har omvärldsfaktorer gjort att det börjat uppstå brist på energi, så där är marknaden redan i viss omställning. Vi ser även att det kommer aktörer som börjar närma sig värdeskapande på nya sätt, men inget som hittills varit disruptivt i den utsträckning som exempelvis Tesla varit för fordonsbranschen.

Hur ser vi till att digitalisering eller teknikutveckling bidrar till minskad energianvändning och inte ökad konsumtion? 

Genom att ha just denna fråga med sig tidigt i processen när digitalisering används och även att premiera delningsekonomi – att till exempel möjliggöra utbyte av energi mellan fastigheter. Det kräver att vi måste kunna jobba övergripande i stadsdelstänk så att företagen som äger byggnader där arbetar mot gemensamma mål. Detta möjliggörs mer via digitalisering även om det är möjligt i dagsläget.

Varför är det viktigt för er att vara med i projektet?

Vi ser det som väldigt värdefullt att arbeta ihop med flera av de i branschen som leder utvecklingen, och utforskar inom vår del hur vi som konsulter kan bidra både till kvalitetssäkring av data och prestanda för byggnaden men även hur det ska fungera rent affärsmässigt.