Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
man framför ett landskap

"Vi måste öppna upp för att dela data"

17 april 2023, 15:04

Gustaf Svensson är vd och grundare av Renbloc som har utvecklat en tjänst som spårar ursprung och utsläpp från elanvändning kopplat till en fastighets geografiska position. Här svarar Gustaf på våra frågor om branschens behov, om fastighetsautomation och digitalisering och om varför det är viktigt att vara delaktig i innovationsprojekt.

Vad skulle ni ha mest nytta av när det kommer till digitalisering av styrsystem och fastighetsautomation?

Att varje fastighetsägare skulle ha all sin energikonsumtion och produktion samlat på ett och samma ställe. Drömscenariot skulle vara att kunna få tillgång till den datan via ett enkelt API. 

Vilka problem skulle behöva lösas i fastigheter för att underlätta energiuppföljning och energieffektivisering?

I Sverige har vi oftast uppkopplade fastigheter, men problemet är att det finns alldeles för många olika system som används. Ofta behöver vi koppla upp oss mot olika leverantörer som levererar den data vi behöver, och de använder olika format. Det går alltid att lösa, men det tar mycket tid för både oss och kunden.

Utanför Sverige kan problemet vara att fastigheter och fabriker fortfarande använder manuell avläsning av sina elmätare eller att man behöver elbolagets tillåtelse för att få tillgång till skåpet där mätaren sitter.

Vilka lösningar saknas och vad behöver utvecklas?

Det saknas gemensamma gränssnitt och standarder för delning av data mellan aktörer.

En standardisering av dessa system vore bra, i alla fall när det gäller i vilket format som data levereras. Det behövs inta bara för att förenkla arbetet för tredjepartsleverantörer som oss men även för att fastigheter ska kunna prata med varandra när det gäller framtida energidelning och så vidare.

Vad är de största utmaningarna med ovan?

Att många större aktörer har utvecklat egna standarder som man inte gärna vill släppa. Det är såklart förståeligt men det vore bra om vi kunde komma ner på kanske tio olika standarder istället för 100. Då är det hanterbart. 

Vad tror du är viktigast för att vi ska gå mot en hållbar omställning?

Jag tror man måste öppna upp mer för att dela data mellan olika parter. Städer och stadsdelar måste kunna samarbeta som en enda stor maskin istället för att bestå av mängder av individuella enheter. Det i kombination med ständig uppkoppling av all data skulle ge goda förutsättningar för en ordentlig omställning.

Hur ser vi till att digitalisering eller teknikutveckling bidrar till minskad energianvändning och inte ökad konsumtion?

Att ha bättre koll på de egna siffrorna är ett bra första steg. Ständig övervakning av konsumtion, gärna i kombination med digitala tvillingar över hela beståndet. Övervakningen måste ske kontinuerligt och på ”live” data, inte på gammal statistik och årsdata. 

Varför är det viktigt för er att vara med i projektet? 

Vi som tredjepartsleverantör ser stor nytta med standardisering av fastighetsdata. Detta gäller både för den data vi samlar in och den data vi skickar tillbaka. Vi vill även visa nyttan och behovet av att ha tillgång till verklig CO2-data som är direkt kopplad till varje fastighets energikonsumtion.

För närvarande baseras dessa beräkningar ofta på årsmedelvärden eller på ett elabonnemang som lovar 100 % utsläppsfri el. Detta gör att alla försök till optimering av miljövärden blir helt omöjliga.

Tänk dig att du har spenderat miljontals kronor på att digitalisera all energi- och flödesdata i ett stort fastighetssystem för att kunna optimera på en mängd olika sätt. Men när du sedan ska ange utsläppen som är relaterade till din energiförbrukning väljer du att använda uppgifter baserade på vad som står i ditt elavtal.