Den 5 april 2024 stod det klart att ADAXIS går in som ny partner i Applikationscenter för additiv tillverkning (AM-center) hos RISE. ADAXIS blir centrets 20:e medlem.
– Vi är väldigt glada att ADAXIS ansluter som partner i centret, det möjliggör för oss att jobba ännu mer med automation, design och beredning av storskalig robotprintning, säger Marie-Louise Bergholt, verksamhetsledare för AM-center.
Utvecklingen inom additiv tillverkning, 3D-printning i dagligt tal, har gått fort de senaste åren. Tekniken har revolutionerat tillverkningsindustrin genom att möjliggöra tillverkning av komplexa geometrier med hög precision och skräddarsydda egenskaper. Applikationscenter för additiv tillverkning grundades i syfte att tillgängliggöra additiv tillverkning för företag i alla storlekar. Centret har vuxit snabbt och rymmer i dag ett brett utbud av utrustning och expertis. Det senaste tillskottet bidrar till fortsatt utveckling.
– ADAXIS medlemskap breddar centrets totalkompetens och kompetensdiversitet, vilket jag verkligen tror kommer att gagna de övriga parterna och centret som helhet, säger Marie-Louise Bergholt.
ADAXIS är ett svensk-franskt mjukvaruföretag, som specialiserar sig på storskalig 3D-printning med industrirobot. Företaget grundades 2021 av Henri Bernard, Guénolé Bras, Emil Johansson och Vasan Churchill, efter år av tillämpad forskning inom industrirobotik för avancerad tillverkning vid ESTIA och RISE. Företaget blir AM-centers första partnerbolag inom kategorin startup.
– AM-center står för svensk excellens inom 3D-printning och industrialisering av additiv tillverkning. En av centrets styrkor är att det bidrar till att ta additiv tillverkning till en punkt där teknologin når kommersiellt värde. ADAXIS har jobbat nära RISE under lång tid, så det känns fantastiskt att äntligen bli en del av centret på riktigt, säger Emil Johansson, medgrundare och CPO på ADAXIS.
ADAXIS har kunder över hela världen, och är verksamma inom allt från bil-, flyg och rymdindustrin, till tillverkningsindustrin, försvaret och byggbranschen. Deras största marknader finns i Europa och USA.
– De senaste åren har vi sett en enormt snabb utveckling av robotbaserad 3D-printning i bland annat Nederländerna, Frankrike, Tyskland, och USA. Det kommer att bli väldigt intressant för oss att förstå hur storskalig robotprintning kan vara av värde för svensk industri. Jag ser verkligen fram emot att starta konkreta projekt tillsammans med RISE och centerparterna, och jobba hands-on för att ta tekniken till nästa nivå. Jag tror att det finns många intressanta case att titta på. Vi har haft förmånen att jobba med flera av centerparterna tidigare, och som en del av centret får vi möjlighet att fördjupa dessa samarbeten ytterligare, säger Emil Johansson.
Om Applikationscenter för additiv tillverkning
Applikationscenter för additiv tillverkning finns till för företag och offentliga aktörer som är intresserade av att utforska additiv tillverkning, oavsett bransch. RISE bistår med expertis, testmiljöer samt en bredd av utrustning och material för att hitta den mest lämpliga vägen för varje företag och produkt. Centret riktar sig särskilt till små- och medelstora företag som kan få snabb och enkel tillgång till den senaste tekniken.
Applikationscenter för additiv tillverkning drivs av RISE tillsammans med centrets partner från industri och akademi, med stöd från Västra Götalandsregionen, Vinnova och Europeiska Unionen.
Kontaktperson
Marie-Louise Bergholt
Director Application Center for Additive Manufacturing
Kontakta Marie-Louise