Den ökade digitaliseringen av elnätet har stora effektivitetsvinster och har gett upphov till en mängd tjänster – men väcker samtidigt frågor om integritet och cybersäkerhet.
Dagens energisystem blir alltmer komplext, det kännetecknas i allt högre grad av olika tekniska system och marknader – och inte minst av en ökad digitalisering. Där man tidigare behövde skicka ut personer för att åtgärda problem eller avbrott, styrs och övervakas dagens nät nu allt mer på avstånd. Ett elsystem som ger säker elförsörjning och låga priser, men som även gjort oss mer sårbara för exempelvis cyberattacker.
– Trenden fortsätter mot ökad digitalisering, vilket på många håll kan ge enorma effektiviseringsvinster. Men det för även med sig risker, vilket blivit allt mer uppenbart efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina och efterföljande cyberattacker och påverkansoperationer säger Sara Bargi, fokusområdesledare för Framtidens Elsystem på RISE.
Smartare nyttjande av energi
I takt med att både privatpersoner och organisationer är mer uppkopplade och sammankopplade, inte minst via IoT-baserade nätverk, så ökar möjligheten att samla in data. Data som kan hjälpa till att förutsäga energikonsumtion och anpassa systemet efter det. Och med mer avancerade styrsystem kommer fler möjligheter att utnyttja elnätet flexibelt och mer effektivt – systemet bestämmer när det är dags att pausa värmepumpen eller ladda bilen. Även funktioner som självläkande elnät kan byggas in – om ett strömavbrott uppstår styr systemet automatiskt om elflödet längs en ny rutt.
– Mycket handlar om att kunna planera bättre, som att använda AI för att förutsäga hur elen kommer att användas. Då kan man utnyttja befintlig infrastruktur mer effektivt, och minska behovet av nyutbyggnad. Simulering och maskininlärning kan hjälpa oss att bestämma hur man ska bygga nätet, hur elen ska transporteras och när den kommer användas. Det växer även fram olika typer av tjänster där man kan styra sin förbrukning, se hur mycket el man gör av med per timme och ger möjligheter att påverka din elförbrukning, säger Sara Bargi.
Viktigt med automatisk styrning
En utveckling som både är positiv för konsumenten, och ger en utjämnad belastning på elnätet.
– Människors beteende kan göra skillnad, så det är viktigt att man gör vad man kan för att dra ner energiåtgången. Men det bästa är om valen görs automatiskt, man ska inte behöva gå och stänga av varmvattenberedaren när priset går upp. Där är digitaliseringen den stora hjälpen och mycket av den behöver byggas in i systemen. I ett digitaliserat energisamhälle kommer vi kunna minska energianvändningen med bibehållen komfort, säger Sara Bargi.
Nästa område som hon tror kommer växa är hur vi kan byta energi med varandra i så kallade energigemenskaper, exempelvis en industri eller ett bostadsområde med solceller på taken. De skapar en automatiserad elmarknad mellan sig, och kan byta energi med varandra i stället för att ta från det stora elnätet. I ett sådant system spelar digitaliseringen en avgörande roll.
– Det är inte så att fastighetsägarna ska ringa varandra och fråga om de får byta energi, utan det är sådant som ska ske helt automatiskt. Då kan vi få ganska stora användare som avlastar det stora nätet, i stället för att belasta det.
Processerna blir snabbare, man kan reagera fortare på eventuella problem och förändringar i efterfrågan
Säkerheten en angelägen fråga
I dag är en mycket stor del av våra dagliga processer beroende av el – allt från samhällskritiska verksamheter, till bankärenden, matinköp och ibland till och med för att kunna låsa upp dörren hemma.
– Men när vi är så beroende av både elektricitet och digitalisering, finns fler attackytor och det krävs att vi tar det på stort allvar. Alla berörda aktörer måste investera i säkerheten, och inte minst i utbildning av personalen vilket är en underskattad del, säger Sara Bargi. Viktiga funktioner måste kunna vara i bruk även om internetuppkopplingen hackar. Hoten från illasinnade aktörer ökar, och digitalisering utan eftertanke medför stora risker.
Säkerheten och kopplat till det användarens integritet är en utmaning. Den som har tillgång till data om din energikonsumtion kan utläsa mycket om vad du gör.
– När du är hemma eller borta, när du lagar middag, när du har fest. Så integritet är en stor fråga, men det finns olika sätt att lösa det, säger Ahmad Al-Shishtawy, forskare på RISE, och ger några exempel: antingen stannar datan hos ägaren, eller så kan den anonymiseras så att den inte kopplas till en specifik person eller byggnad.
– En tredje lösning är att elleverantören samlar datan och använder den, dock med tydlig transparens och garantier för att den inte lämnas ut till en annan part, säger Ahmad Al-Shishtawy, som menar att fördelarna med digitalisering och användning av AI är många, trots de risker som finns:
– Processerna blir snabbare, man kan reagera fortare på eventuella problem och förändringar i efterfrågan. När man kan optimera systemet så har det även stor inverkan på energikonsumtionen och därmed på miljön. Man får också bättre insikt i hur energin används och hur både systemen och servicen kan förbättras. Både konsumenten och miljön gynnas.
Stöttning hos RISE
Hos RISE finns kompetens för att hjälpa till med bland annat policyutveckling, och stötta kommuner och regioner i hur de kan tänka kring tjänsteutveckling och lokala flexibilitetsmarknader. Här finns bland annat även Cyber range, en testbädd för cybersäkerhet som ger möjlighet att öva på en it-attack mot kritisk infrastruktur.