Kontaktperson
Adam Andersson
Director of European Affairs
Kontakta AdamI somras presenterade EU-kommissionen initiativet INCITE – Innovation Centre for Industrial Transformation and Emissions. Innovationscentret syftar till att påskynda den industriella omställningen och minska utsläpp som ett komplement till EU industriutsläppsdirektiv (IED). Den 12 september följdes sommarens lanseringsevent upp med ett seminarium på Jernkontoret i Stockholm, som lockade flertal svenska aktörer. Diskussionerna fokuserade på hur ”Sverige AB” skulle kunna leda utvecklingen mot ett mer hållbart industriellt landskap i Europa genom ett aktivt deltagande i INCITE.
– RISE har som uppdrag att främja hållbar tillväxt i Sverige genom att stärka näringslivets konkurrenskraft och innovation samt bidra till samhällsutveckling. INCITEs mål att främja tillämpningen av innovativa teknologier för att påskynda den gröna omställningen, minska föroreningar, öka resurseffektiviteten och främja cirkulär ekonomi i stora industrier, stämmer därmed väl överens med vår agenda, säger Adam Andersson, Director of European affairs på RISE.
Nya europeiska initiativ väcker ofta frågor om implementering och vilka roller olika aktörer kan anta. En viktig del av arbetet med INCITE blir av den anledningen att samla information om innovativa industriella tekniker från viktiga intressenter och skapa en öppen online-plattform som är tillgänglig för industri, finansinstitut, teknikleverantörer, tillståndsmyndigheter samt forsknings- och teknikorganisationer.
Plattformen gör det möjligt för information om nya tekniker att nå det löpande arbetet med EU:s industriutsläppsdirektiv samt andra aktörer som verkar för policyutveckling och fonder som främjar Europas gröna omställning.
– INCITE kommer att publicera sina resultat i tekniska EU-rapporter och organisera informationen så att den underlättar den administrativa bördan för medlemsstaterna vid tillståndsgivning för anläggningar, säger Adam Andersson.
Forum för idéutbyte
INCITE kommer också att fungera som ett forum för att utbyta idéer mellan aktörer som verkar för industrins omställning, bland annat genom att arrangera sektorsspecifika workshops samt rikta nationella och/eller EU-fonder mot de mest lovande teknologierna.
Arbetet med INCITE kommer också att innebära olika aktiviteter för olika aktörer. I Sverige är det Naturvårdsverket som ansvarar för det löpande arbetet med EU:s industriutsläppsdirektiv (BREF-dokument samt BAT-referensdokument), tekniska dokument som fastställer vad som är bästa tillgängliga teknik för reducering av miljöpåverkan från olika sektorer.
– Med lanseringen av INCITE riktas nu även fokus mot “emerging techniques” vilket innebär uppsamling och delning av data till INCITE plattformen samt stöttning innovationsprocesser som avser minska utsläpp från energiintensiva sektorer, säger Adam Andersson.
Detta var ett första steg i arbetet både för oss i branschen och för hur vi formerar oss i det kommande arbetet
För forskningsinstitut är initiativets fokus på framväxande teknologier och innovationsprocesser av särskilt stor betydelse. Detta är nära länkat till hur forskningsinstitut verkar för att stötta industrisektorer i arbetet med att bli mer energieffektiva och minska sina utsläpp. Därför har forskningsinstitut en viktig roll i INCITE, bland annat genom om att dela information till plattformen, sprida resultat men också etablera samarbeten och forskningsprojekt med aktörer som vill utforska nya innovativa tillvägagångssätt för att minska klimatavtryck i sina produktionsled.
Seminariet i Stockholm arrangerades av innovationsprogrammet Swedish Metals & Minerals och samlade både företag, myndigheter, akademi, forskningsinstitut och branschorganisationer. Det blev även den första europeiska INCITE-aktiviteten efter lanseringseventet i Sevilla. Eva Blixt, senior rådgivare på Jernkontoren, har ansvarat för programmet och bjudit in kommissionen (JRC) med syftet att synliggöra INCITE mot svenska aktörer och påbörja diskussionerna om hur vi tillsammans kan bidra till arbetet
– Detta var ett första steg i arbetet både för oss i branschen och för hur vi formerar oss i det kommande arbetet, säger Eva Blixt. Eftersom INCITE har pekat ut stålindustrin som en av de första sektorerna att börja med, måste vi själva men också alla våra leverantörer, forskare, institut och myndigheter förbereda oss. Nu har alla fått en första head-up (inblick) i vad centret ska göra och hur. En viktigt del är att besöka first of a kind anläggningar, och därför passade vi även på att i anslutning till seminariet ta med EU:s projektledare för INCITE till besök på Kanthal, Green Iron H2, Hybrit vid SSAB och Stegra. Det är en ära att få visa hur innovativ svensk stålindustri är för Kommissionen. Men vi har så mycket i Sverige att visa upp i andra sektorer så jag tror dom får komma många gånger. Detta är bara början.