Kontaktperson
Sarah Thunberg
Avdelningschef
Kontakta SarahLife science-industrin ska förbättra människors hälsa. Samtidigt står sektorn för en betydande klimatpåverkan. Och omställningen dras med särskilda utmaningar.
– Vi inom forskningen kan hjälpa till att öka förståelsen för vad som kan förändras och bidra med relevanta utvärderingsmetoder och verktyg. Detta så att man riktar insatserna där de behövs och är mest effektiva, säger Sarah Thunberg på RISE.
Produktion, distribution och användning av medicintekniska produkter och läkemedel innebär ett stort klimat- och miljöavtryck. Det behöver branschen, life science-industrin, göra något åt.
– Nycklarna till en grön omställning finns i många delar: från att växla till gröna kolkällor och minska materialflödena, till att hindra att toxiska ämnen når ekosystemet och att effektivisera transporterna, säger Christina Jönsson, avdelningschef inom metodik, textil och medicinteknik på RISE.
Eftersom life science-industrin är mångfacetterad är det svårt att redovisa branschens totala klimatpåverkan. Men beräkningar visar att hälso- och sjukvårdssektorn uppskattas stå för 4–5 procent av de globala koldioxidutsläppen. Majoriteten, 70 procent, kommer från leverantörskedjan, och främst från transporter. Och branschen har särskilda utmaningar. Industrin är hårt reglerad, vilket gör cirkulära förändringar svårare att genomföra än i många andra branscher.
– Tänk bara på alla engångsartiklar som används i vården. De måste hålla hög kvalitet, vara sterila och går inte att återvinnas med tanke på infektionsrisken, säger Sarah Thunberg, avdelningschef inom kemisk farmaceutisk toxikologi på RISE.
Förpackningar som är i direkt kontakt med läkemedel och känsliga medicintekniska delar – som provtagningsprodukter – är också undantagna från EU:s krav på återvinningsbarhet och återvunnet innehåll (Packaging and Packaging Waste Regulation). Undantaget gäller fram till den 1 januari 2035.
– Men EU jobbar intensivt med hållbarhetsfrågorna och flera andra organ som reglerar life science-industrin ser också över sina regelverk. Även branschen själv driver på omställningen, säger Christina Jönsson.
Hon tror att en väg framåt är att arbeta mycket mer med differentiering och tar ett exempel:
– Slangarna i infarter eller katetrar, som ska gå i kroppen, bör nog inte tillverkas av återvunna produkter eller återvinnas. Men engångsplasthandskarna som personalen använder kanske kan det.
De bolag inom life science som jobbar med ekologisk hållbarhet i samklang med patienters säkerhet kommer att få marknadsfördelar
Men det är utmanande att hitta balansen mellan stabil produktion, ekonomi och verifierad nytta för biologisk mångfald och klimat.
– Vi inom forskningen kan hjälpa till med att öka förståelsen för vad som kan förändras och bidra med relevanta utvärderingsmetoder och verktyg. Detta så att man riktar insatserna där de behövs och är mest effektiva, säger Sarah Thunberg.
Ett exempel: Att minska klimatavtrycket genom att tillverka hållbara läkemedelsförpackningar ger förhållandevis liten effekt, jämfört med koldioxidutsläppen från produktion och distribution.
– I stället kan man ställa om sin produktion och distribution genom att välja gröna kemikalier, det vill säga "grön kemi", mer energieffektiva produktionsalternativ och minska fossila bränslen i transporter, säger Sarah Thunberg.
RISE:s experter kan stötta företag som, med hjälp av den här typen av “grön innovation”, vill minska sin påverkan på människa, miljö och klimat.
–Vi hjälper till med rådgivning och cirkulära affärsmodeller och inom områden som materialomställning, grön kemi, läkemedelsutveckling och livscykelanalyser av produkter, säger Sarah Thunberg.
Det kan vara smart att hänga med i omställningen redan från start. För även om många av dagens regelverk har haft undantag för life science-industrin och hälso- och sjukvården, kommer det troligen att ändras.
– Frågan är på bordet men inget är beslutat än om var, hur och när det kommer in tydligare i lagstiftning. Men bara att diskussion nu förs är ju en signal för företag att bli medvetna om. De bolag inom life science som jobbar med ekologisk hållbarhet i samklang med patienters säkerhet kommer att få marknadsfördelar, säger Christina Jönsson.
Life science-sektorn inkluderar alla verksamheter som utvecklar medicinska och tekniska innovationer som förbättrar liv och hälsa för människor, djur och natur. I begreppet ingår även universitet och högskolors verksamhet inom medicin, biologi och hälsa.
Det pågår många forskningsprojekt för att möta branschens omställningsbehov. Här är några exempel på projekt som RISE arbetar med:
Grön kemi inom läkemedelsindustrin innebär att utveckla metoder som minskar användning av organiska lösningsmedel och andra miljöfarliga kemikalier vid syntes och tillverkning.
Fokus ligger på att designa kemikalier, som kan degraderas till ofarliga nedbrytningsprodukter som inte lagras in i miljön efter användning. Det gäller också att effektivisera energianvändningen samt att växla från svarta, fossilbaserade kolkällor till gröna, biobaserade.