Digitalisering och AI är en stor möjliggörare för framtidens samhällsbyggande och hållbar tillväxt. Våra befintliga byggda miljöer likväl de nya som växer fram behöver ställa om i linje med de färdplaner som satts inom Agenda 2030. Men det finns många utmaningar inom samhällsbyggnadssektorn för att kunna dra nytta av tekniken fullt ut.
- AI kan ju användas för att stötta i vissa delprocesser, särskilt i delar där vi har stora mängder data som ska utredas och analyseras, som är tidskrävande när det görs manuellt. Samhällsbyggnadsprocessen som ligger till grund för hur vi utformar och planerar våra samhällen är enormt informationstung – och det finns många parallella processer och underlag som ska tas fram som är intressanta att fundera på hur de kan effektiviseras med stöd i den ökade tillgången av data och ny teknik, säger Jenny Carlstedt, projektledare inom arkitektur och fysisk planering på RISE.
Hon fortsätter:
- Den process som är närmast att delvis kunna automatiseras är bygglovsprocessen, som ju är väldigt regelstyrd. Där kan vi se en del försök som gjorts på enklare former av bygglov, för exempelvis plank eller liknande avgränsade frågor. Visionen här är att kunna effektivisera processen ännu mer, och att inte minst med stöd av AI kunna erbjuda invånare en effektivare handläggning. Svårigheten inom automatisering av bygglov ligger dels i underlagen som inte är tillräckligt bra idag, dels i regelverk som inte är framtagna för digitala processer. I alla historiska regelverk, till exempel de som gäller för en detaljplan, har man velat ge kommunerna frihet i utformningen och upplägg. Det gör att det blir många tolkningslägen och det har AI svårt att hantera idag.
Jenny Carlstedt menar ändå att AI kan fungera redan idag på vissa delar inom samhällsbyggnadsprocessen:
- Till exempel utforskas mycket hur AI kan stötta i digitaliseringen av äldre detaljplaner. Om vi bland annat ska kunna skapa mer automatiska processer för bygglov så är äldre detaljplaner en informationsmängd som behöver finnas tillgänglig. Med den stora mängden detaljplaner som finns, samt komplexiteten som finns i underlaget, så är det en intressant informationsmängd att testa AI på.
Det är mängder av processer och aktörer som ska förstå varandra
Mycket att vinna på ökad digitalisering
Samhällsbyggnad är en komplex sektor med stora mängder information och processer vilket skapar goda möjligheter till effektivisering i framtiden. Men det är också en stor del av utmaningen framåt enligt Jenny Carlstedt:
- Det är mängder av processer och aktörer som ska förstå varandra. Det finns data från alla system som finns både över och under jord. Här öppnar sig enorma besparingsmöjligheter med ny teknik. Tänk bara i förvaltningsbiten vilka delar som skulle kunna förbättras, till exempel i predikativ analys som status på glödlampor i fastigheter eller utomhus. Där skulle en sensor enkelt kunna känna av när det är dags att byta lampan och kanske till och med skicka en beställning direkt till systemet. Eller ännu bättre kopplat till avlopp om det finns sensorer som kan känna av innan läckor riskerar att uppstå eller om det finns risk för bräddning vid höga vattenflöden. Det skulle betyda enorma besparingar för samhället, säger hon.
En annan del av digitaliseringen som är viktig att tänka på är säkerhetsaspekten. En viss typ av information som rör samhällskritiska funktioner kan vara känslig att matas in i AI-plattformar, i det fall där det handlar om system där informationen blir tillgänglig för vem som helst.
- Vi kan inte tillgängliggöra all typ av information av den anledningen, särskilt när åtkomsten till flera olika data som inte är säkerhetsklassade var för sig ändå kan bli det när de aggregeras med andra data. Men denna risk till trots så finns det fortfarande otrolig potential i den digitala utvecklingen för samhällsbyggnadssektorn, förklarar Jenny Carlstedt.
Vi tittar på hur digitalisering kan vara ett stöd i frågor om klimatanpassning
Stötta klimatanpassningsarbetet
En viktig del där AI och digitalisering kan spela en avgörande roll framöver är inom klimatanpassning. Alexander Gösta är arkitekt med inriktning på stadsplanering och användning av digitala verktyg i planeringsprocessen hos RISE. Han har nyligen arbetat med en satsning där man tittar på digitalisering i klimatets tjänst.
- Vi tittade på hur digitalisering kan vara ett stöd i frågor om klimatanpassning. Bland annat vilka möjligheter det finns att samla informationsflödet och få tillgång till relevant data för samhällsplanerare och för drift av fastigheter. Här har vi samverkat med ett antal andra aktörer inom visualisering samt nätverket inom Öppna plattformar för fastighetsautomation som koordineras av RISE, säger han.
Arbetet är under utveckling tillsammans med ett antal kommuner som är intresserade och aktiva i frågan.
- Vi har kopplat in våra experter på klimatanpassning på RISE. Det gör att vi kan utveckla både digitaliserings- och klimatanpassningsarbetet tillsammans, berättar Alexander Gösta. Det är två områden som båda kräver samordning och kommunerna kan lyckas om de jobbar tillsammans i sina respektive verksamheter. Så är man intresserad och jobbar i någon kommun så är det bara att kontakta mig eller Jenny.
Teknikutveckling pågår för fullt
Alexander Gösta är också involverad i en ny satsning inom RISE med inriktning mot Framtidens stadsutveckling – AI som katalysator för hållbara beslut. Ett arbete som kommer involvera RISE samlade expertis inom allt från AI och cybersäkerhet till uppkopplade städer.
- Vi kommer också arbeta tillsammans med ett företag som kan skapa 3D-modeller och exempel av tomter på ett nytt sätt där man kan testa olika exploateringsmöjligheter. Här kommer vi undersöka möjligheten att koppla på en maskininlärningsdel för att programmet ska arbeta smartare, och ta bättre hänsyn till önskad prestanda och randvillkor innan systemet börjar generera förslag.
Många tror idag att AI kan lösa allting bara du har en idé, men riktigt så enkelt är det inte enligt Alexander Gösta.
- Nej, men vi hoppas komma långt i det här projektet genom att koppla på bättre prediktionsmodeller, till exempel en AI som kan förutsäga att om det är det här du vill, så är det här bästa lösningen, innan den genererar tusentals förslag som tar mycket tid och drar mycket energi.
Samverkan och delning av data
AI och digitalisering är relevant och många diskussioner pågår i branschen. Men enligt Jenny Carlstedt är vi fortfarande i väldigt tidiga skeden utvecklingsmässigt.
- Utvecklingen går snabbt och inom en snar framtid kommer vi ha verktyg och tekniker som kommer underlätta för hela branschen, det är jag helt övertygad om. Där vissa kommuner och städer kommer gå före i utvecklingen och få ett försprång, säger hon.
Den stora utmaningen enligt de båda är att samhällsbyggnadssektorn varit väldigt traditionell om man ser till data historiskt sett, där olika områden fortfarande jobbar i silos liksom de många processerna som finns i en kommun kring allt från bygglov och trafikfrågor till utbildning, omsorg och räddningstjänst.
- Det gör att data inte finns tillgänglig på ett samlat sätt som skulle behövas för att dra nytta av alla möjligheter med AI, och där kommer det stora jobbet finnas framöver. Samverkan mellan olika aktörer är avgörande, avslutar de båda.