Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Ekologiska grönsaker

Mer samverkan säkrar bästa tänkbara livsmedel

En enskild aktör klarar inte omställningen på egen hand. För att konsumenter ska få äta mat som är god, hälsosam och hållbar krävs samverkan inom hela livsmedelskedjan. 
– Alla vi talar med ser fördelarna. Men det är inte självklart för en företagare att prata innovation med sin leverantör eller kund, säger Charlotte Eklund-Jonsson på RISE. 

Med en omsättning på 200 miljarder kronor och 55 000 personer sysselsatta är livsmedelsindustrin landets tredje största industrigren. Inom sektorn finns omkring 4600 förädlande företag och bara 650 av dem har fler än tio anställda. Det är alltså en viktig sektor där alla förändringar kan få genomslag på samhället i stort. 

Som forsknings- och affärsutvecklare på RISE arbetar Charlotte Eklund-Jonsson med att bygga nätverk och system som underlättar för innovationer och hållbar utveckling. Ett av målen är att nå samverkan genom hela värdekedjan från jord till bord – från primärproduktion, via förädling av produkterna och vidare till försäljning i handel eller på restaurang. 

– Alla vi talar med ser fördelarna med samverkan och innovation, men det finns så klart hinder på vägen. Det är inte alltid självklart för en företagare att prata innovationer med sin leverantör eller kund. De är vana att vara varandras motparter och nu ska de plötsligt samarbeta, säger Charlotte Eklund-Jonsson. 

– Ska man ta fram helt nya affärs- och samarbetsmodeller är det fördelaktigt att ha med en oberoende part. Här kan vi på RISE hjälpa till med både facilitering eller koordinering och vår expertis. 

Ökad kunskap om innovation 

Inom centrumsatsningen FINEST utvecklar Chalmers, Uppsala universitet och RISE kunskap om innovation i livsmedelssektorn tillsammans med en mängd företag i livsmedelskedjan. Projektet inleddes 2020 och löper över fyra år. Något som projektet vill adressera är att risker och möjligheter ser olika ut för olika aktörer. Charlotte Eklund-Jonsson tar ett exempel: 

– Om en företagare vill starta bönodling eller ta fram en ny produkt baserad på bönor så ligger ofta hela risken hos det enskilda företaget eftersom handeln kan säga ”sorry den sålde inte, kom igen när du har en ny produkt”. Här kan värdekedjan hjälpa varandra. 

Det finns en otålighet hos industrin som vi behöver svara upp emot

Investeringar måste förankras 

Inköp av redskap är ett annat exempel. En jordbrukare som funderar på att investera i en ny skördetröska för att odla helt nya grödor behöver försäkra sig om att andra aktörer är villiga att förädla och sälja produkten vidare. 

Den framgång som FINEST vill bidra till mäts i ekonomiska termer, men också utifrån hållbarhetsaspekter. 

– Det är inte bara klimat, bara hälsa, bara biologisk mångfald. Det är allt samtidigt. Och just därför behöver vi få med många olika aktörer som kan bidra med sina kompetenser. Både för att framtidssäkra sina specifika verksamheter, men också för att vara med och ta ansvar för en mer hållbar värld. 

Charlotte Eklund-Jonsson betonar att den kunskap som aktörerna i värdekedjan bidrar med kompletterar den expertis som RISE med partners står för. Att få veta hur det praktiskt går till på en odling, i en fabrik eller i en affär är nödvändigt att ta hänsyn till när nya modeller för samverkan ska ta sin form. Alla behövs. 

Att våga testa mer i ett tidigt skede är en viktig erfarenhet som Charlotte Eklund-Jonsson och hennes kollegor på RISE dragit så här långt i FINEST-projektet. 

– Vi behöver gå fortare fram. Det finns en otålighet hos industrin som vi behöver svara upp emot. Otåligheten är ett symptom på att de vill vara med och göra skillnad. De vill utveckla goda och hållbara produkter som alla konsumenter kan och vill äta. Jag blir varm i hjärtat av den ambitionen.

Checklista för lyckad samverkan 

Charlotte Eklund-Jonsson har en checklista för vad som är viktigt att tänka på inför, under och efter ett samverkansprojekt. 

  • Inför: Se till att rätt parter finns med i arbetet. Inventera, glöm inte bort något led. 
  • Under: För att öka tryggheten och tilliten mellan parterna kan det vara bra att ha med en oberoende aktör, till exempel RISE, som sköter facilitering och kan bidra med tvärvetenskaplig kompetens. 
  • Efter: Släpp inte taget, se till att göra uppföljningar. Processen måste itereras. 
Charlotte Eklund-Jonsson

Kontaktperson

Charlotte Eklund-Jonsson

+46 10 516 67 26

Läs mer om Charlotte

Kontakta Charlotte
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.