Kontaktperson
Anna Minidis
Senior Projektledare
Kontakta AnnaLäkemedelsutveckling är i samhällets fokus. Men det är en lång, dyr och snårig process att utveckla en kommersiell produkt – där mindre företag lätt fastnar på vägen.
– Med en långsiktig utvecklingspartner har man större sannolikhet att säkra allt från finansiering till expertis och utrustning, säger Anna Minidis som jobbar med Life Science på RISE.
Det tar i genomsnitt tolv år att få fram en kommersiell produkt inom läkemedelssektorn. För helt nya medicinska områden kan det ta ännu längre tid, uppemot 30 år. Endast en av 5 000 nya substanser blir till slut godkända för försäljning av tillsynsmyndigheter som Läkemedelsverket, Food and Drug Administration (FDA) i USA eller European Medicines Agency (EMA) i EU.
Det krävs alltså uthållighet, kapital och kunskap om du ska lyckas med din innovation.
Därför finns stora medel tillgängliga både nationellt i Sverige via Vinnova och inom olika finansieringsverktyg inom EU, som ofta kan täcka upp till hälften av utvecklingskostnaden.
Leif Lyckebäck, affärsutvecklare på RISE, har i sin roll på RISE hjälpt hundratals innovationsdrivna småföretag inom olika branscher att hitta finansiering för sitt utvecklings- och uppskalningsarbete. Han menar att det finns mycket offentlig finansiering att tillgå för innovation bland små- och medelstora företag. Men man måste hitta rätt i den breda floran av olika bidrag och stöd, förstå urvalskriterier och vilka aktiviteter man kan söka stöd för.
– Det finns gott om offentliga stöd för innovativa små- och medelstora företag, med målet att främja folkhälsa. Man behöver dock förstå i vilken fas av utvecklingen man ska söka. Utöver pengar riktade specifikt mot läkemedelsutveckling och Life Science finns också mycket medel för att stimulera utveckling med utgångspunkt från riktigt djup forskning och inom särskilt utpekade ”impactområden”, som ibland kan vara relevant för bolag inom läkemedelsutveckling. Det kan till exempel handla om avancerad digitalisering, hållbar produktion eller civil- och militär innovation. Det finns helt enkelt mycket medel att söka, men det är samtidigt svårt för en enskild innovatör, som inte är expert, att hitta rätt när de exempelvis ska hitta projektfinansiering av sitt nästa utvecklingssteg.
Anna Minidis menar att en nyckelfaktor för att lyckas som mindre bolag, jämfört med storbolag, är just att hitta externt innovationsstöd.
– Ofta startas bolagen av forskare, till exempel en grupp läkare med specifik kompetens inom sitt fält. För att nå hela vägen från idé till färdigt läkemedel och kommersialisera en produkt behöver de ta in och sätta samman ett team med expertis från de kompetensområden som krävs för en effektiv och kvalitativ utveckling längs hela värdekedjan. Till exempel medicin, farmakologi, kemi, formulering, processutveckling, uppskalning, analys, toxikologi, kvalitet och regulatorisk kompetens.
Bolagen kan få tillgång till labbutrustning, metodutveckling och prototyptillverkning, få fram kvalitetsdata och sammanställa kvalitetsdokumentation.
Som länk mellan forskningsfas och industriell fas fungerar RISE ofta som en komplett utvecklingspartner åt mindre företag, genom hela utvecklingsresan. Innovatören får stöd att hitta rätt med finansiering, expertis och vägledning som hjälper till i alla viktiga utvecklingssteg. Det säkrar också teknisk kompetens och möjlighet att driva projektet vidare från forskningsmiljön till tillämpad utveckling och uppskalning med målet att ta fram industriellt och regulatoriskt hållbara metoder.
– Bolagen kan få tillgång till labbutrustning, metodutveckling och prototyptillverkning, få fram kvalitetsdata och sammanställa kvalitetsdokumentation. Vi kan också ha en rådgivande funktion och hjälpa innovatörer med en plan och se vilka utvecklingskliv läkemedlet behöver, anpassat till den utvecklingsfas som det befinner sig i, säger Anna Minidis.
Lika viktigt som tillgång till finansiering är att se till att man äger rättigheterna till sin innovation. Det är avgörande för att lyckas som litet bolag.
– RISE har en patentavdelning som kan vara med och ta fram en strategi som säkerställer de immateriella rättigheterna kopplat till utvecklingsarbetet. Därtill har RISE även en rad andra tjänster framtagna för att stötta just innovativa små- och medelstora företag i olika branscher – till exempel bedömning av den tekniska mognaden, livscykelanalyser och olika typer av certifieringar, säger Leif Lyckebäck.
RISE hjälper små och medelstora bolag att söka finansiering och erbjuder unik kapacitet i form av expertis, labb och test- och demonstrationsmiljöer. På så vis kan bolagen minska tiden till lansering och sänka risken. I slutändan handlar det om att skapa konkurrenskraftiga bolag för en internationell marknad.
De senaste åren har RISE, inom ramen för denna satsning, träffat över 250 mindre bolag. Det har genererat över 250 miljoner kronor i finansiering till ett 80-tal av bolagen, samt lett till över 100 större expertinsatser och projekt på en test- och demonstrationsmiljö.