DigResiliens - Spaningar och röster
Genom att ge olika personer en röst skapar vi en inkluderande och berikande miljö som ger oss en djupare förståelse för ämnet.
Säkerhet handlar om mänskliga beteenden
Människan är alltid är den avgörande faktorn när det gäller it-säkerhet. Oavsett hur mycket pengar som satsas på it-säkerhet, kommer problemet inte att lösas förrän alla medarbetare är medvetna om att it-säkerhet är en del av deras arbete.
Till film >>Material från insatsen Dags att Digitalisera
Här kan du ta del av en samling korta artiklar, inspel och reflektioner som spänner över olika områden relaterade till resiliens och säkerhet. Från unika berättelser, personliga erfarenheter och reflektioner till trendspaningar och djuplodande analyser. Vårt mål är att erbjuda en mångfald av perspektiv och insikter.
Oavsett om du söker kunskap, inspiration eller vill fördjupa din förståelse, hoppas vi att vår samling blir en värdefull resurs som ger dig nya tankar och insikter
Omvärldens förändring, digital transformation och AI
Ta del av föredraget där Carl Heath (RISE) utforskar den komplexa dynamiken i dagens turbulenta värld. I föredraget fördjupa han sig i fem betydande makrotrender som präglar samhället. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den digitala transformationen och dess hjärta – artificiell intelligens (AI). Avslutningsvis diskuteras även vikten av ett tvåhänt ledarskap och hur organisationer bör navigera genom förändringar i dessa osäkra tider.
Till inspelningen --> Omvärldens förändring, digital transformation och AI
Lärosätenas roll i kris och krig - Spaning från Almedalen
Lärosäten har länge varit navet för utbildning och forskning, Men deras ansvarsområden sträcker sig även långt bortom det akademiska. Under årets Almedalsvecka var lärosätenas roll i händelse av kris och krig ett tema som diskuterades flitigt.
Till artikeln --> Lärosätenas roll i kris och krig – En spaning från Almedalen - Spaningen
”Dags att lämna plattformen X” - Debattartikel i SvD
För att stärka det demokratiska samtalet i en digital tid behöver myndigheter, företag och andra aktörer lämna plattformen X, som tidigare hette Twitter. Det skriver forskaren och tidigare utredaren Carl Heath.
Till debattartikeln >> Dags att lämna plattformen X
Om digital resiliens
Om digital resiliens, vad handlar det om och varför är det viktigt – en kortfattad sammanfattning från Carl Heath, forskare på RISE
Till texten >> Om digital resiliens | RISE
Robusta nät
I videon diskuteras begreppet robusta nät och dess betydelse för säker och pålitlig kommunikation. Gunnar Bergman från Teracom presenterar företagets historia och deras fokus på att erbjuda säkra och robusta kommunikationslösningar för samhällsviktiga aktörer.
Föredragshållare: Gunnar Bergman, Teracom
Till filmen >> Robusta nät
Cloud Collaboration in the Defence domain
I videon diskuteras det hur molntjänster och AI kan användas inom försvarssektorn. Man pratar om behovet av robusthet och interoperabilitet mellan olika kommunikationssystem, samt hur civila och militära system skiljer sig åt i design och funktion.
Till filmen >> Cloud Collaboration in the Defence domain
Föredragshållare: Bo Granbom, Program Manager, SAAB Aeronautics
Telia Secured Services
I videon pratar Patrik Olsson om Telias arbete med totalförsvaret och de speciella lösningar de erbjuder sina kunder. Han nämner att de har ett team på cirka 100 personer som arbetar med totalförsvaret och att de fokuserar på att erbjuda lösningar som fungerar även i krigssituationer.
Till filmen >> Telia Secured Services
Föredragshållare : Patrik Olsson, Telia
Nationell intern och extern kommunikation
I videon diskuterar Patrik Oksanen, fristående kolumnist och forskare vid Försvarshögskolan, hur samhället befinner sig i en elektronisk och kognitiv strid med främmande makter. Han menar att vi måste acceptera detta för att kunna minska våra sårbarheter och förluster.
Till filmen >> Nationell intern och extern kommunikation
Föredragshållare: Patrik Oksanen
Kommunikation och Energiförsörjning
I videon diskuterar Anders Åhlgren, med bakgrund inom energibranschen och Försvarsmakten, hur kommunikation och energiförsörjning hänger samman. Han beskriver hur Sverige fungerar som ett nav i den skandinaviska elbranschen och hur energisystemet är beroende av synkronisering, koordinering och samordning för att fungera dygnet runt.
Till filmen >> Kommunikation och Energiförsörjning
Föredragshållare: Anders Åhlgren, Kvadrat
-----
Kommunikation i totalförsvar
I videon presenterar Gunilla Runberg den nya beredskapsstrukturen som Sverige införde den 1 oktober 2022. Runberg diskuterar de olika utmaningar som varje civilområde har, såsom utrymning och stöd i krissituationer.
Till filmen >> Kommunikation i totalförsvar
Föredragshållare: Kanslichef Gunilla Runberg, Länsstyrelsen Stockholm
Kommunikation i totalförsvar; Kommunperspektiv
I videon diskuteras det hur kommunikation fungerar i totalförsvar och hur kommuner kan förbättra sin kommunikation och samverkan. Det nämns att kommuner har olika förutsättningar och verksamheter, och att digital kommunikation är en stor del av deras arbete.
Till filmen >> Kommunikation i totalförsvar; Kommunperspektiv
Föredragshållare: Peder Samuelsson, Falköpings kommun
Full täckning - ett projekt
I videon presenterar Jaap van de Beek, professor i signalbehandling vid Luleå tekniska universitet, projektet Fulltäckning som syftar till att förbättra konnektivitet och uppkoppling på landsbygden i Sverige. Projektet har pågått i cirka sex år och finansieras av Vinnova. Man diskuterar de utmaningar som finns med att förbättra täckningen på landsbygden och presenterar fyra möjliga lösningar:.
Till filmen >> Full täckning - ett projekt
Föredragshållare: Jaap van de Beek, Luleå Universitet
Framtidsspaning med RISE
I videon diskuterar Carl Heath hur vi befinner oss i en övergångsperiod där vi lämnar industrisamhället bakom oss och går in i en digital tid. Han menar att vi behöver förstå vårt nuvarande läge och skapa bilder av framtiden för att kunna planera och agera.
Till filmen >> Framtidsspaning med RISE
Föredragshållare: Carl Heath, RISE
Ny tid -nya behov av säkerhet
Digitaliseringen innebär egentligen inte större risker än andra områden. Men vi är ovana. Det rör sig om en typ av risker som de flesta ännu inte riktigt förstår. Med andra ord är det nödvändigt med kunskap för att kunna skydda sig.
Till film >> Material från insatsen Dags att Digitalisera
Digitalsäkerhet från A till Ö
Eftersom företag numera är helt beroende av sin digitala information, är det avgörande att kunna skydda den så bra som möjligt.
Till film >> Material från insatsen Dags att Digitalisera
Ansvaret för säker datahantering
För en privatperson är det ingen risk att lagra dokument och bilder hos en etablerad och pålitlig molnleverantör, eftersom de ger säkerhet högsta prioritet. Däremot kan det finnas integritetsproblem.
Företag och andra organisationer måste dock följa de lagar och regler som gäller för datalagring på externa servrar. Alla typer av information får inte lagras överallt.
Till film >>Material från insatsen Dags att Digitalisera
Digital säkerhet och integritet
Den uppkopplade tillvaron och insamlingen av information skapar nya möjligheter att förstärka olika mänskliga förmågor, bland annat förmågan att fatta beslut. Det sker en ständig utveckling av system som kan samla in, analysera och dra slutsatser av information på nya sätt. Utvecklingen är ännu i ett tidigt skede, och det återstår mycket att lära kring hur informationen kan användas.
Till film >>Material från insatsen Dags att Digitalisera
Säker datahantering
Numera är det vanligt att använda mängder av olika smarta enheter -alltifrån armband till klockor och mobiler -som samlar in och lagrar känslig information på olika molnservrar. Det finns stora risker för att känslig information kan läcka till obehöriga, och det kan i sin tur leda till allvarliga konsekvenser både för den enskilde och för samhället.
Till film >>Material från insatsen Dags att Digitalisera
E-post är en säkerhetsrisk!
Epostsystemet är förlegat och innehåller mängder med säkerhetsrisker. Därför är det bättre att använda kommunikationssystem som Microsoft Teams och Slack inom ett företag för att dela information och filer där istället.
Till film >>Material från insatsen Dags att Digitalisera
Identifiera rätt säkerhetsrisker
Det är viktigt att företag verkligen skyddar sig mot relevanta möjliga risker. För små butiker är det klassiska exemplet att allt sköts från samma dator, från slösurfande till musik och kassaregister. En sådan dator är kritisk för verksamheten. Vad händer om den slutar fungera? Vad händer om den utsätts för en utpressningstrojan som krypterar alla filer?
Till film >>Material från insatsen Dags att Digitalisera
Att hantera cybersäkerhet
Tänkandet kring cybersäkerhet i ett företag skautgå ifrån vad man vill skydda, vad man är rädd för och vad som kan gå fel. Säkerhet är en helt avgörande faktor. System som saknar säkerhet ska inte kopplas upp mot Internet. Därför måste säkerhetsanalysen alltid komma först.
Till film >>Material från insatsen Dags att Digitalisera