Energy Economics Lab - Rapporter
Det mesta av vårt arbete bedrivs inom forskningsprojekt som har egna kommunikationskanaler och publikationer. Ibland producerar vi dock ytterligare analyser utanför ramen för ett formellt projekt. Här finns länkar till publikationer från projekt och från andra analyser som genomförts inom ramen för Energy Economics Lab.
Marknadsplats för energi i det lokala energisamhället
Sveriges energisystem står inför en rad stora förändringar och utmaningar. En stor och viktig del av utvecklingen sker på det lokala planet med mer förnybar energiproduktion, elektrifiering av fordonsflottan och flexibla resurser som lager och smarta styrsystem i fastigheter. Etablerandet av lokala marknader lyfts ofta som en möjliggörare för att investeringar i, och användandet av, sådana distribuerade resurser ska ske på ett effektivt sätt.
I rapporten beskrivs hur en lokal marknad kan organiseras och fungera för att bidra till ett effektivare energisystem. Olika alternativ gällande organisatoriska egenskaper som systemnivåer, roller och ansvar diskuteras och problematiseras. Ett förslag på utformning av en auktionsbaserad lokal marknadsplats beskrivs inklusive budgivning med budberoenden, en ny form av nättariff, prisbildning och transaktioner.
En fallstudie för ett område i Hammarby Sjöstad har genomförts för att konkretisera och analysera den framtagna utformningen av en lokal marknad. Fallstudien utgår från ett scenario för år 2035 och visar på att nyttor av en lokal marknad för olika aktörer kan existera.
Rapporten ger också ett förslag på en skiss inför en fortsättning i en eventuell pilot eller ett demonstrationsprojekt.
Länk till rapporten: Marknadsplats för energi i det lokala energisamhället 2022-854 | (energiforsk.se)
April 2022.
Intradagmarknaden - En generell beskrivning av intradagmarknadens funktion
Intradagmarknaden är en marknad för fysisk handel av el mellan leveranstimmen och dagen före marknaden. Den planerade expansionen av förnybara kraftslag är en indikation på att intradagmarknadens betydelse kommer att öka. Av den anledningen är det viktigt att de aktörer som direkt eller indirekt kan påverka eller påverkas av intradagmarknaden har en god förståelse för dess funktion. Trots detta har denna marknads funktion och koppling till andra marknader i kraftsystemet endast utforskats i begränsad utsträckning. Den här rapporten ger en första kartläggning av intradagmarknadens funktion och roll i elhandelssystemet. Rapporten är ett resultat från ett projekt finansierat av Energiforsk.
Länk till rapporten: En generell beskrivning av intradagmarknadens funktion (energiforsk.se)
September 2021
Bio-based CHP as efficient and profitable technology for balancing the energy system
This report’s objective is to assess whether flexible bio-based power generation can be an effective and profitable technology option for balancing power system with large amounts of weather dependent production (wind and sun). It includes an analysis which estimates the potential income levels that can be gained by different types of bio-based power plants from selling electricity products and determines if the extra cost of having a combined heat and power (CHP) plant instead of having a heat only (HO) plant is worth investing.
Link to the report: Bio-based CHP as efficient and profitable technology for balancing the energy system (diva-portal.org)
May 2021
Sektorkoppling för ett mer effektivt energisystem
Denna rapport presenterar en förstudie om sektorkopplingar inklusive tekniska förutsättningar, kostnader, lönsamhet, institutionella barriärer och viktiga påverkansfaktorer. Rapporten är ett resultat från ett projekt finansierat av Energiforsk som har utförts av Profu, Sweco och RISE.
Länk till rapporten på Energiforsks hemsida: Sektorkoppling för ett mer effektivt energisystem 2021-764 | (energiforsk.se)
April 2021
Framtida produktionsscenarier för det svenska elsystemet – sammanställning av tidigare studier
Syftet med den här rapporten är att sammanställa studier avseende framtida produktionsscenarier för det svenska elsystemet. Studierna beskrivs och jämförs avseende syfte, metod, huvudsakliga antaganden samt resultat och slutsatser.
December 2020
Swedish FCR prices – an analysis of the data
The purpose of this study is to gain a better understanding of when and why the prices for FCR services in Sweden increase. This is done by analyzing to what extent FCR prices correlate with – and can be predicted by – a range of electricity market variables.
November 2019
Swedish FCR prices – an analysis of the data (pdf, 335.28 kB)
Behov av forskning och innovation för ett 100% förnybart elkraftsystem
Sverige har ett energipolitiskt mål att ha ett elkraftsystem med 100% förnybar produktion till 2040. Målet har resulterat i ett flertal analyser, rapporter, och initiativ från myndigheter, institut, företag och branschorganisationer. Samtidigt anses det att behovet av samordning ökar.
För RISE som Sveriges samlade forskningsinstitut är forsknings- och innovationsaspekter av särskilt intresse. Mycket som måste till stånd för att ställa om till ett 100% förnybart elkraftsystem är inte innovationer i sig, exempelvis ny förnybar produktion och transmissionskapacitet. Men innovation har en viktig roll att spela, särskild när det gäller möjliggörande tekniker, nya marknadsstrukturer, affärsmodeller med mera.
Dec 2, 2019