Energy Economics Lab - Länkar till data
På den här sidan har vi samlat länkar till sidor där data om energibesparingar finns tillgängliga. Huvudfokus ligger på Sverige och Norden, men vissa europeiska och internationella källor ingår också.
Observera att en del av uppgifterna nedan endast är avsedda för kommersiellt bruk. Se till att läsa de relevanta villkoren innan du använder dem.
Officiell svensk energistatistik
Energimyndigheten ansvarar för att ta fram svensk officiell statistik över energianvändning, produktion och priser. Mycket av denna information finns både hos Energimyndigheten och Statistikmyndigheten SCB.
Exempel på vilken typ av officiell statistik som produceras av Energimyndigheten:
- Årlig energianvändning för olika sektorer (industrisektorer, transport, byggande, fiske, skogsbruk, jordbruk, etc.) och byggnadstyper (små bostadshus, större bostadshus, icke-bostadshus etc.). Dessa uppgifter baseras på undersökningar och många av undersökningarna genomförs inte varje år.
- Månatliga leveranser, import och export av olika bränslen, baserat på information som samlats in från relevanta företag.
- Månatlig elproduktion efter typ och månatlig elförbrukning för vissa användarkategorier. Baserat på information som samlats in från relevanta företag.
- Solcellsanläggningar (antal och kapacitet) efter storlek och kommun.
- Vindkraftverk (antal, kapacitet och producerad mängd) per kommun.
- Träbränsleproduktion och genomsnittliga inköpspriser, per träbränsletyp.
- Genomsnittliga detaljhandelspriser för el och naturgas, efter kundtyp, inklusive nätavgifter och energipriser (årligen eller kvartalsvis).
Svenska kraftnät
Svenska kraftnät är den myndighet som ansvarar för att elöverföringssystemet är säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt.
Följande data finns tillgängliga på Svenska kraftnät’s Mimer hemsida:
- Elförbrukning och produktionsdata per timme. Produktionsuppgifterna är uppdelade efter generationstyp och marknadsområde, och konsumtionsuppgifterna är uppdelade efter mätart och marknadsområde.
- Viktade timpriser per timme för primär frekvensreglering (FCR-N och FCR-D).
- Lista över företag som är verksamma på elmarknaden på svenska.
- Lista över svenska nätverksområden.
Ytterligare uppgifter som finns tillgängliga på Svenska kraftnäts statistiksida
- Import- och exportvolymer.
- Timförbruknings- och produktionsdata (liknar konsumtions- och produktionsdata från Mimer-webbplatsen).
Svenska kraftnät tillhandahåller också en karta över nätverksområden.
Svenska nätverksföretag
Energimarknadsinspektionen övervakar och utvecklar reglerna för el-, fjärrvärme- och naturgasmarknaderna i Sverige. De tillhandahåller data (både ekonomiska och tekniska) om svenska distributionsföretag, såsom:
- Nätverksavgifter för olika typer av kunder.
- Årliga finansiella resultat och balansinformation.
- Teknisk information om nätverken.
Nordisk elmarknad
Nord Pool Spot är Nordens största elmarknad. Marknadsdata finns tillgängliga för nedladdning (för icke-kommersiellt bruk) på deras hemsida:
- Dagens framåt- och intradagsmarknadsresultat, såsom priser, volymer, överföringskapacitet över zoner och schemalagda flöden över zoner.
- Underliggande data för aggregerade utbuds- och efterfrågekurvor per timme från dagen före marknaden.
Nord Pool tillhandahåller också information som samlats in från andra källor:
- Priser och volymer för reglering av kraft (mFRR) för de nordiska länderna och de resulterande obalanspriserna.
- Veckovattenbehållarnivåer varje vecka.
- Prognos och faktisk konsumtion och produktion, inklusive separata data för vindkraftsproduktion.
Europeiska elmarknader
EPEX spot driver elmarknader för Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Nederländerna, Belgien och Storbritannien. EPEX spot hemsida innehåller en del data för nedladdning. Mer finns tillgängligt på ENTSO-e Transparency Platform, under kategorin "Transmission".
Finansiella produkter för el
Futures och andra finansiella derivat för el i Norden handlas på Nasdaq Commodities Exchange. Nasdaq Commodities tillhandahåller också handel med andra energirelaterade råvaror såsom naturgas, elcertifikat och koldioxidutsläppsrätter, och omfattar vissa andra europeiska länder förutom Norden. Historiska marknadsdata finns tillgängliga för nedladdning upp till 3 månader tillbaka.
EEX (European Energy Exchange) är en liknande marknadsplats för många andra europeiska kraftmarknader. Vissa marknadsdata finns tillgängliga på deras hemsida.
Elcertifikat
Administrativa uppgifter finns tillgängliga på Energimyndighetens hemsida, som till exempel:
- Produktionsenheter som tar emot certifikat.
- Företag som måste köpa certifikat.
- Antal utfärdade och förbrukade certifikat, efter källa och år.
Månadsprisdata finns tillgängliga på SKM Svensk Kraftmäkling.
Europeisk naturgas
Europeisk naturgas handlas på flera börser, som till exempel OTC. Ett gemensamt referenscentrum för europeisk naturgas är det holländska TTF-navet (Title Transfer Facility). Information om aktuella och framtida spotpriser kan erhållas från Powernext PEGAS.
Data och kartor för det europeiska gasnätet finns på ENTSO-g Transparency Platform.
EU:s system för handel med utsläppsrätter
EEX ansvarar för att driva de primära auktionerna för de flesta EU-länder och fungerar som en börs för sekundärmarknaden. Data för de primära auktionsresultaten finns att ladda ner från EEX.
Internationell energistatistik
The BP Statistical Review tillhandahåller sammanlagd information (mestadels per land och år) för en rad energiråvaror. Underliggande data finns att ladda ner.
Det inkluderar uppgifter om:
- Olja, gas och kol: reserver, produktion, konsumtion, priser.
- Kärnkraft, vattenkraft och förnybar energi.
International Renewable Energy Agency (IRENA) publicerar statistik om kapacitet för förnybar energi, energiproduktion och balans mellan förnybar energi. Uppgifter om år och land är tillgängliga för nedladdning.
Energianvändning i byggnader
Boverket har genomfört en undersökning av cirka 1800 byggnader i 30 svenska kommuner (BETSI-undersökningen) med fokus på byggnadernas energianvändning, tekniska status och inomhusmiljö. Detaljerad undersökningsinformation finns i en öppen databas.
Svensk väderinformation
Historiska observationer från ett stort antal svenska väderstationer kan laddas ner från SMHI.
Regler om förnybar energi i Europa
Europeiska kommissionen tillhandahåller databasen RES LEGAL Europe database, som samlar information om lagstiftning om stödordningar, nätfrågor och policyer för förnybar energi.