Kontaktperson
Eleonora Borén
Innovations- och processledare
Kontakta EleonoraNorska fiskodlingar genererar årligen cirka 600 000 ton fiskslam, en outnyttjad restprodukt som idag släpps ut i havet. I ett gränsöverskridande projekt mellan Sverige och Norge samlas näringsliv, forskningsinstitut samt aktörer inom land-och havsbruk för att utforska möjligheterna att omvandla fiskslam till en biobaserad råvara för lantbruket.
Fiskslam från den norska fiskeindustrin är rikt på kväve och fosfor, ämnen som i nuläget försvinner till havs. Detta innebär inte bara att värdefulla resurser går till spillo, utan det orsakar också en negativ påverkan på det marina ekosystemet. Samtidigt råder det idag brist på fosfor och kväve både inom både svenskt och norskt lantbruk, där dessa ämnen skulle kunna användas som naturligt gödselmedel för att stärka jordbrukets produktivitet och minska beroendet av konstgödsel. För närvarande saknas krav på uppsamling av fiskslam i Norge men fiskslammet har potential att bli Nordens biobaserade gödsel för odling av proteinrika grödor, till lantbruksdjur och som en möjlig proteinkälla till fiskfoder, vilket skulle cirkulera näringsämnena fullt ut.
I projektet Cirkulära Synergier mellan land och hav undersöks nu potentialen att omvandla denna restström och arbeta mot en mer cirkulär produktion, vilket i sin tur kommer att bidra till ökad konkurrenskraft och ökad självförsörjningsgrad. I ett nära och gränsöverskridande samarbete med nya och befintliga industriella miljöer kommer projektet att samla erfarenheter och data för att nya och mer hållbara värdekedjor skall skapas. Samarbetet ska bidra till den blå-gröna omställningen och den cirkulära ekonomin inom fiskeindustrin.
Fiskslam är dock en blöt och tung massa, vilket gör det svårtransporterat och logistiskt utmanande att utnyttja inom jordbruket. För att kunna hantera dessa utmaningar krävs tekniska lösningar som gör det möjligt att samla in, förädla och transportera fiskslam på ett effektivt och ekonomiskt hållbart sätt.
Projektets mål är att:
Projektet Cirkulära synergier mellan land och hav koordineras av RISE. Vi genomför även tester på slam från havs- och landbaserade fiskodlingar med hjälp av hydrotermisk förvätskning (HTC), för förkolning av slammet, som sedan testas genom växtodlingsförsök på Torsta i Krokom samt på Val skoler i Rörvik. Tillsammans med siten High Coast Innovation Park och de potentiella siterna Kråköga i Rörvik och Alby i Ånge utför vi teknoekonomiska- och livscykelanalyser för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan svenska och norska industriparker för industriella symbioser.
Cirkulära synergier mellan land och hav
Pågående
Region Västernorrland
Koordinator
3 år
RISE, Torsta AB, Umeå Universitet, Namdal Regionråd
Interreg Sverige - Norge, Region Västernorrland, Trøndelag fylkeskommune
Eleonora Borén Yvonne M Nordin Jonas Markusson Pietro Bartocci Lisa Sundvall