Kontaktperson
Erik Sindhöj
Forskare
Kontakta ErikProjektet syftar till att förbättra djurvälfärden vid slakt av kalkoner genom att använda en innovativ bedövningsmetod med kvävgas. Genom att ersätta traditionella elektriska bedövningsmetoder eliminerar denna metod behovet av att hänga upp fåglarna innan bedövningen, vilket avsevärt minskar stress och smärta.
Mål
Projektet kommer att jämföra manuell elektrisk huvudbedövning med en innovativ bedövningsmetod i kontrollerad atmosfär som använder hög koncentration kvävgas i ett högexpansionsskum. Jämförelsen kommer att göras utifrån djurvälfärd, beteende, fysiologiska parametrar, slaktförhållanden och köttkvalitet.
Bakgrund
Djurens välfärd vid slakt är en central fråga inom modern jordbruk. I Sverige används elektrisk bedövning vanligtvis för kalkoner, men denna metod innebär att fåglarna hängs upp levande, vilket leder till stress och potentiella skador. Gasbedövning, som är lovande, har dock sina nackdelar eftersom fåglarna kan uppleva stress när de utsätts för koldioxid innan de förlorar medvetandet. Gasbedövning med kvävgas, som är mindre obehaglig än koldioxid, har varit svår att genomföra eftersom kvävgas har ungefär samma densitet som luft, vilket gör det svårt att producera och upprätthålla en atmosfär med mindre än 2 % syre, vilket behövs för en anoxisk bedövning. Detta projekt undersöker en innovativ gasbedövningsmetod som levererar kvävgasen (N2) i ett högexpansionsskum som snabbt kan ersätta den befintliga luften i en behållare och skapa en ren kvävgasatmosfär perfekt för att snabbt och smärtfritt bedöva fåglarna, utan att behöva hänga upp eller hantera dem – de kan bedövas direkt i sin transportlåda.
Försöks plan
Projektet hade två experiment.
Varför det är viktigt:
Att förbättra djurvälfärden vid slakt är en växande angelägenhet för konsumenter, producenter och återförsäljare. Genom att utveckla en metod som minskar stress och förbättrar välfärden stödjer detta projekt den svenska fjäderfäindustrin i att upprätthålla höga etiska standarder samtidigt som produktkvaliteten säkerställs. Projektet är i linje med One Welfare-konceptet, som kopplar samman djurvälfärd med människors välbefinnande och miljöhållbarhet.
Etiskt godkännande:
Forskningsprojektet fick etiskt godkännande från Göteborgs djurförsöksetiska nämnd, Idnr 003910.
RISE och SLU har tidigare testat metoden för bedövning av grisar och visat positiva resultat, se artikeln:
Lindahl, C., Sindhøj, E., Brattlund Hellgren, R., Berg, C., Wallenbeck, A., 2020. Responses of pigs to stunning with nitrogen filled high-expansion foam. Animals, 10(12), 2210; https://doi.org/10.3390/ani10122210.
N2 skum bedövning methoden
Avslutat
Projektledare
2 år
2 000 000 SEK
SLU (Jenny Yngvesson, Charlotte Berg, Anna Wallenbeck), Wageningen University and Research (Marien Gerritzen), Adelsåsen (Viktor Andersson)
FORMAS
Erik Sindhöj Cecilia Lindahl Camilla Öhgren Marianne Tersmeden