Kontaktperson
Marie Johansson
Forskare
Kontakta MarieAndelen björk i sydsvensk skog ökar i snabbare takt än andra trädslag. Användningen är idag begränsad till nästan uteslutande massaproduktion och brännved. För att förbättra skogsägarnas incitament för att sköta björken för långsiktigt livskraftiga skogar och optimalt fiberutbyte från skogen behöver mer högvärdiga produkter skapas.
Det finns ett forskningsgap mellan skog och slutprodukt avseende helhetssyn på det sågade materialets egenskaper av björk från svensk skog. Sådan kunskap kan användas för att optimera produktmixens värde och även bättre förstå förutsättningar i det rådande produktionssystemet. Skogforsk har en pågående studie där man samlar björk som kan förväntas finnas i framtida skogar. Detta kompletterande projekt studerar dess egenskaper för sågade produkter genom att stockarna sågas, torkas och mäts avseende egenskaper på plank och brädnivå.
Kunskap om stockkvalitet (mätdata, röntgen) sammankopplad med virkeskvalitet (skannerdata och provning) möjliggör en helhetssyn på björken och genom simuleringsmöjligheter av kvalitetsutfallet möjliggörs utveckling av produktmixen från sågverken genom ex. nya produkter för konstruktion. Tillämpat leder resultaten till vinster för skogsägaren genom ökad betalningsvilja från de mer konkurrenskraftiga sågverken och i förlängningen fler sågverk som satsar på björk. Projektet genomför provning genom sågning och efterföljande experiment för framtagning av kvalitetsdata i skanner samt hållfasthetsprovning. Datan sammanställs för en simuleringsmiljö där även stockdata och om möjligt röntgendata används. Röntgen av björk har inte gjorts i industriell miljö tidigare.
Projektets resultat ger förutsättningar för sågverken, både existerande och nya aktörer, att bättre kunna förstå förändringar i en produktmix. Därmed underlättar projektets simuleringsmöjligheter dialog mellan köpare och säljare. Den sammankopplade datan mellan skog och såg är unik och kan användas för att skapa uppdaterade apteringsinstruktioner i skogen alternativt verifiera existerande instruktioner. Resultaten möjliggör för aktörer att förenkla och påskynda sin produktutveckling för nya innovativa björkbaserade produkter.
Hållfasthetssortering björk
Pågående
Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg
Deltagare
2,5 åre
1 100 000
Södras stiftelse för forskning, utveckling och utbildning