Kontaktperson
Kapacitetsförstärkning för en effektivare AI-reglering
Projektet ”Kapacitetsförstärkning för en effektivare AI-reglering" (AIR) syftar till att rusta marknadskontrollmyndigheter för säker och effektiv tillsyn av AI-system, så att de har en möjlighet till förberedelse innan AI-förordningen (AI Act) träder i kraft. Detta kan ske genom exempelvis utbildning, organisation, och verktygsutveckling.

Bakgrund
Genom att stärka förståelsen för AI-reglering i praktiken och identifiera viktiga behov, strävar projektet efter en mer informerad och proaktiv inställning till AI-reglering och marknadskontroll. Vi strävar också efter att etablera en standardiserad metodik för testning och tillsyn av AI, vilket underlättar både för tillsynsmyndigheter och näringslivet. Detta kommer att främja teknisk innovation och stödja en hållbar och rättvis användning av AI-teknologi.
Projektet ger en ökad kunskap om myndigheternas utmaningar och behov i relation till tillsyn av AI, vilket ger möjligheten till ett proaktivt förhållningssätt till införandet av AI-förordningen i praktiken. Projektet syftar också till att hjälpa myndigheterna att förstå och uppfylla EU-regleringens krav, samt säkerställa att AI-förordningen inte hindrar innovation eller säker utveckling. Detta görs genom att utveckla förståelse för hur AI-teknologier kommer att påverka marknadskontrollprocessen, både från tillsyns- och certifierings- och näringslivsperspektiv. Projektet förväntas belysa nödvändiga verktyg och processer för test av AI-system avsett specifikt för de svenska marknadskontrollmyndigheterna. Vidare kan existerande Testing and Experimental Facilities (TEF) nyttjas för att utveckla dessa verktyg.
Genomförande
Projektet implementeras genom fyra arbetspaket (AP), som beskrivs nedan.
- AP0 - Projektledning (M1-M12)
- Ledare: RISE. Syfte: Effektiv projektstyrning.
- AP1 - Behovsinventering (M1-M6)
- Ledare: Swedac. Syfte: Identifiera och definiera specifika behov.
- AP2 - Ansvar och teknik (M4-M12)
- Ledare: RISE. Syfte: Att analysera och definiera de specifika kraven för AI-tester.
- AP3 - Dissemination (M6-M12)
- Ledare: RISE. Syfte: Säkerställa gemensamt lärande inom projektet, och spridning av projektresultat.
Budget och deltagare
Projektets budget är 1.26 MSEK, varav 1 MSEK är finansierat av Vinnova, som del av utlysningen Reglering och banbrytande teknik. Huvudkoordinatorn är RISE – Research Institutes of Sweden, och projektpartners är: Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac), Combient Grupp och Teknikföretagen.
Dessutom har projektet en referensgrupp bestående av representanter från marknadskontrollmyndigheter, bland annat Post och telestyrelsen och Finansinspektionen.
Sammanfattning
Projektnamn
AIR
Status
Pågående
RISE roll i projektet
Huvudkoordinator
Projektstart
Varaktighet
1 år
Total budget
1 260 000 SEK
Partner
SWEDAC, Combient, Teknikföretagen
Finansiärer
Projektets webbplats
Koordinator
Projektmedlemmar
Bidrar till FN:s hållbarhetsmål


Kontaktperson
Kristina Knaving
Fokusområdesledare Den uppkopplade individen-Senior forskare och interaktionsdesigner
Kontakta Kristina