Kontaktperson
Petter Wannerberg
Forskare
Kontakta PetterDet finns stor potential i träning i virtuella miljöer med teknik som VR och AR (sammanfattningsvis XR). Den praktiska implementeringen av XR i industrin innebär dock ett antal utmaningar. I denna förstudie undersökte vi vilka dessa utmaningar var och resultatet blev en rapport där vi går igenom utmaningar och lösningsförslag.
Ladda ner rapporten längre ner!
Företag inom process- och produktionsindustrin ser stor potential i träning i virtuella miljöer med teknik som VR och AR eller tablets (tillsammans benämnt XR[1]). Operatörer och servicetekniker kan träna och repetera komplexa scenarier i simulationer istället för att träna på en fysisk maskin på fabriksgolvet. Detta kortar träningstiden samtidigt som det eliminerar risken för personskador och produktionsstopp. Träningsmoment kan också utformas med stöd av speldesign-principer (gamification) vilket gör träningen inte bara interaktiv och motiverande utan till och med underhållande. Med hjälp av XR går det att göra fabrikerna säkrare, effektivare och mer attraktiva som arbetsplats för framtida arbetskraft inom svensk industri.
Med alla dessa fördelar är intresset stort, men den praktiska implementeringen av XR i industrin belyser ett antal utmaningar. Otillräckliga säkerhetsbestämmelser, brist på teknisk kunskap och otydligt beslutsunderlag står i vägen för storskalig implementering. Det är utvecklingskostnaden, inte hårdvaran, som skapar utvecklingsmässiga risker och osäkerheter. Den långsiktiga samverkan mellan exempelvis Tetra Pak och Komatsu Forest (beställare av XR-material) och byBrick (leverantör av XR-material) påverkas negativt av den ledtid och prisbild som existerar inom utvecklingen i dagsläget och beställningar är därför små och försiktiga. Samtidigt finns det moderna och lättåtkomliga lösningar som kan göra avgörande skillnad för produktionspriset och därmed sänka tröskeln för avgörande investeringar inom XR. Syftet med denna studie är att lyfta, belysa och kartlägga dessa utmaningar, och möjligheter, inom tre specifika områden:
Resultat från dessa tre case sammanställs till en tydlig lista över vilka utmaningar som finns med förbättringsförslag som därmed blir grunden för utveckling, förbättringsarbeten och artefakter inför det fortsatta FUI-projektet.
MAXAT report.pdf (pdf, 898.79 kB)
MAXAT
Avslutat
Region Västmanland
Projektledning och forskning
2019-03-15
1 063 200 kr
Tetra Pak Technical Service AB, Komatsu Forest, byBrick Interface AB, Automation Region, PanView