Kontaktperson
Magdalena Åkerfeldt
Enhetschef
Kontakta MagdalenaMålet med projektet är att utveckla en mobil utfodringsanläggning som kan användas både inomhus och utomhus på bete där foder kan regleras för varje sugga individuellt.
Det finns ett behov av nya tekniska lösningar där varje sugga kan utfodras individuellt för att alla digivande suggor i grupp ska hålla lagom hull. Projektets syfte var att utveckla en mobil utfodringsanläggning för individuell utfodring av suggor i grupp som skulle kunna användas både inomhus samt utomhus på bete, dvs. den ska vara lätt att flytta, ha individuell reglering av foder samt kunna installeras i befintliga grisstallar till en rimlig kostnad och förbättra grisproduktionens lönsamhet genom individanpassad utfodring för suggor.
Projektet har visat att det finns potential att utfodringsanläggning med individuella foderplatser kan underlätta och förbättra utfodringen av digivande suggor i grupphållning. Suggorna besökte en foderplats flera gånger per dag och antalet foderplatser påverkade inte hur mycket suggorna vistades i foderanläggningen. Till följd av att fodertilldelningen kunde styras var det mindre variation i vikt och hull hos suggor i som hade tillgång till individuella foderplatser jämfört med suggor som fick fri tillgång till foder. Detta bör minska risk för smygbrunster och störningar och kan spara onödiga utgifter för rekrytering av nya djur samt höga kostnader för foderspill.
Tillgången till individuella foderplatser visade sig minska förekomsten av negativa sociala interaktioner jämfört med om foder gavs i tråg eller vid en enskild automat och andelen negativa sociala interaktioner var lägre utomhus än inomhus. Denna erfarenhet gör att det finns potential för systemet att kunna användas för att möjliggöra en trygg plats för suggor att äta utan risk att bli bortjagad av individer av till exempel högre rang.
Systemet fungerar till digivande suggor för användning både utomhus på bete och inomhus i familjeboxar. I förlängningen kan detta ha en positiv inverkan på användning av åkermark som ligger längre ifrån gården och bidra till minskat växtnäringsläckage, minskad punktbelastning på mark och därmed minskad övergödning.
I innovationsgruppen ingick RISE Jordbruk och livsmedel, HIR Skåne AB, SLU Sveriges lantbruksuniversitet, Källunda gård och lantbrukaren Nils-Erik Eriksson.
Mobil utfodringsanläggning för suggor
Avslutat
Projektledare
2022-12-31
4 385 087 SEK
Magdalena Åkerfeldt, SLU, Ingela Löfquist, HIR Skåne AB, Magnus Nyman Lindö, Källunda gård, Nils Erik Eriksson, Lantbrukare