Kontaktperson
Vaskar Mukherjee
Senior Researcher
Kontakta VaskarMed ökade krav på hållbarhet och minskad miljöpåverkan växer behovet av innovativa sätt att producera alternativa proteiner. Projektet PLANTOMYC kombinerar växtbaserade proteiner med mikrobiellt framställda svampproteiner och använder mycelial protein biomass (MPB) för att skapa näringsrika, smakrika och minimalt bearbetade köttsubstitut.
Alternativa proteiner på tallriken blir allt vanligare. Genom avancerade fermenterings-tekniker är projektet Plantomycs mål att återvinna biprodukter som stärkelserika ärtprotein-rester till köttsubstitut för att leverera banbrytande lösningar för framtidens hållbara livsmedel. Denna strategi, med nästan noll avfall, minskar inte bara avfallet utan genererar också mervärdesprodukter som exempelvis smakförstärkande ingredienser och funktionella drycker från jäsningsprocessen. Testerna kommer att genomgå omfattande utvärderingar för att bedöma deras näringsmässiga fördelar, funktionella egenskaper och sensoriska attraktivitet. Genom att höja den tekniska mognadsnivån (TRL) med stöd från industripartners siktar PLANTOMYC på att stärka Europas konkurrenskraft på den globala marknaden för alternativa proteiner. Projektet banar därmed väg för en hållbar och innovativ framtid inom livsmedelsproduktion.
PLANTOMYC strävar efter att möta de stora miljö- och konsumentutmaningarna inom marknaden för alternativa proteiner. Genom innovativa lösningar syftar projektet till att öka konsumenternas acceptans av alternativa proteinkällor och stärka hållbarheten i livsmedelsproduktionen genom följande initiativ:
Med detta helhetsgrepp bidrar PLANTOMYC till att forma framtidens hållbara livsmedelssystem.
RISE koordinerar projektet och kombinerar banbrytande fermenteringsteknik, cirkulärt resursutnyttjande och konsumentfokuserad produktutveckling för att optimera produktionen av alternativa proteinkällor genom att kombinera ärtproteinisolat (PPI) och MPB. RISE expertis inom svampbioteknik inkluderar screening, fermentering och optimering av produktion av mycelial proteinbiomassa (MPB) med hjälp av återvunna sidoströmmar som ärtproteinstärkelse. Ett arbete genomförs även för att bedöma den teknisk-ekonomiska genomförbarheten av våra innovationer.
Arbetet utförs i RISE moderna forskningsanläggningar både i Örnsköldsvik och Göteborg som utgör en del av Bioeconomy Arena.
PLANTOMYC
Pågående
Region Västernorrland
Koordinator
4 år
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, The University of Reading , Udruzenje Za Preduzetnistvo I Inovacije Foodscale Hub, Millow AB , Brøl Aps , Eit Food Clc South S.L. , Atova Regulatory Consulting , Lantmännen, Esu-Services Gmbh , University of Navarra
Vaskar Mukherjee Abhishek Bhattacharya Pranav Kulkarni Eleonora Borén Emma Lindgren Pooja Dixit Joshua Mayers