Kontaktperson
Hanna Linden
Senior forskare
Kontakta HannaEnligt den senaste Circular Economy Outlook-rapporten för Sverige är reparation och återtillverkning bland de mest lönsamma cirkulära strategierna. Trots detta är återtillverkning fortfarande en av de minst implementerade cirkulära affärsmodellerna på marknaden.
Europeiska studier visar att återtillverkningsintensiteten är alarmerande låg i flera sektorer - endast cirka 1% inom fordonsindustrin. Med ökande konkurrens om kritiska råmaterial för framtidsteknologier inom digitalisering och elektrifiering kommer återtillverkning att bli både mer lönsam och nödvändig. Strategisk återtillverkning skapar resilienta värdekedjor och förbereder verksamheter för kommande EU-lagstiftning om hållbara produkter.
RISE erbjuder skräddarsydd återtillverkningsanalys som identifierar er verksamhets unika återtillverkningspotential. Genom forskningsbaserade metoder och expertkompetens analyseras er affärslogik, produktportfölj och operativa processer för att maximera återtillverkningspotentialen.
RISE levererar ett anpassat företagsstöd med fokus på återtillverkningsimplementering genom:
Kontakta oss idag för att upptäcka er återtillverkningspotential och ta steget mot en mer cirkulär och lönsam affärsmodell.
Återtillverkning är en process där en använd produkt demonteras och dess komponenter återställs till samma eller högre prestanda än en ny produkt. I vissa fall sätts produkten ihop igen i sin ursprungliga form, men återtillverkade komponenter kan även användas i andra produkter.
Återtillverkning är en mer omfattande och systematisk process än reparation och renovering. Vid återtillverkning demonteras produkten helt och alla komponenter inspekteras och byts ut vid behov. Reparationer innebär oftast mindre ingrepp för att åtgärda specifika problem, medan återtillverkning återställer hela produktens funktionalitet.
Återtillverkning innebär att en använd produkt återställs till samma eller högre standard än den ursprungliga produkten, medan återvinning innebär att produkten bryts ned och materialet återanvänds för att skapa nya produkter. Återtillverkning bevarar mer av den ursprungliga produktens värde och prestanda.
Återtillverkning kan minska materialavfall, sänka kostnader för nya råvaror, minska koldioxidutsläpp och skapa en mer hållbar produktionskedja. Det innebär också att du kan återanvända delar av befintlig utrustning istället för att köpa nya, vilket minskar beroendet av sällsynta material.
Inte alla produkter är lämpliga för återtillverkning. För att en produkt ska kunna återtillverkas krävs att dess komponenter är hållbara och att det finns en effektiv process för att återställa dem till hög standard. Produkter som har en lång livslängd och tekniska specifikationer som kan återställas är oftast de bästa kandidaterna.
För att effektivt implementera återtillverkning behövs en detaljerad förståelse av produktens livscykel, tillgång till rätt resurser och en genomtänkt process. RISE erbjuder skräddarsydda lösningar som hjälper företag att kartlägga återtillverkningsmöjligheter, identifiera de bästa produkterna att återtillverka och implementera de nödvändiga processerna.
EU har implementerat regler och initiativ för att främja cirkulär ekonomi, inklusive stöd för återtillverkning och hållbara produktionsmetoder. Genom lagstiftning om hållbara produkter och krav på ökad återanvändning och återvinning förväntas fler företag övergå till cirkulära affärsmodeller, där återtillverkning spelar en central roll.