Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Forskningsprogram Bioekonomi

Forskningsprogram ger företag ett försprång i omställningen

Företag som experimenterar och samarbetar med branschkollegor för att dra nytta av den senaste forskningen får ett försprång i industriomställningen. Forskningsprogram Bioekonomi är arenan där det händer.

2030 ska EU:s utsläpp ha minskat med minst 55 procent. Unionens jordbruksministrar har slagit fast att bioekonomin har tydlig potential att bli en del av lösningen på klimatkrisen och beroendet av fossila bränslen. Den kan också bli viktig för att stärka livsmedelstryggheten, en fråga som blivit högaktuell i och med det oroliga världsläget. 

– Det är mycket som behöver hända de närmaste åren, konstaterar Caroline Ankerfors, ansvarig för Forskningsprogram Bioekonomi som drivs av RISE. Och inom forskningsprogrammet har deltagande företag möjlighet att göra skillnad, samtidigt som de stärker sin egen konkurrenskraft genom att tillsammans hitta sätt att dra nytta av den senaste forskningen.

– Nyckelordet är ”tillsammans”. När företag från olika delar av värdekedjan samlas kring gemensamma utmaningar får alla parter hela perspektivet. Är man tio företag i ett gemensamt projekt har man tio gånger så stora möjligheter att komma någon vart, säger Caroline Ankerfors. 

Inom forskningsprogrammet jobbar RISE tillsammans med företag för att hitta nya lösningar inom områden som klimatsmarta material och nya processer. Minskad användning av fossila tillsatser är också på agendan. Bland partnerföretagen finns allt från skogsföretag, massafabriker och pappersproducenter till tillverkare av livsmedel, kosmetik eller dörrar.  

Kombination av bredd och fokus för klimatnytta

Vid årsskiftet 2024/2025 lanserade RISE ännu ett omfattande forskningsprogram och fler projekt kan tillkomma. Målsättningen är att programmet ska fyllas på med aktörer som har grön omställning och klimatnytta som viktiga drivkrafter. Många av företagen som deltagit i tidigare forskningsprogram är redan med i den nya omgången. 

– Företagen är väldigt aktiva och generösa med sina erfarenheter. Det är helt avgörande för att projekten som startas upp ska vara relevanta och resultera i något konkret. Tanken är att kunskapen som företagen får med sig ska komma till nytta, antingen med vår hjälp eller genom att företagen själva använder nya insikter för att förbättra sina produkter och processer och därigenom stärker sin konkurrenskraft, säger Caroline Ankerfors. 

Den röda tråden genom Forskningsprogram Bioekonomi är grön omställning

Röda tråden är grön omställning

Upplägget är att partnerföretagen bildar konsortier, som tillsammans startar upp olika projekt. Det kan till exempel handla om att designa fiber för bättre prestanda hos papper eller att förbättra processerna för återvinning av trä. 

– Den röda tråden genom Forskningsprogram Bioekonomi är grön omställning, att bli biobaserade inom områden där vi kanske inte är det i dag. Det handlar om att ta hand om våra råvaror på allra bästa sätt och vara resurseffektiva inom allt från matproduktion till massaproduktion och skogsbruk. Vi angriper samma fråga och utmaning från olika håll. 

Hur fungerar det att samla branschkollegor och i vissa fall konkurrenter i samma rum kring gemensamma mål? 

– Projektstrukturen för programmet är sådan att vi i grundprojekten inte jobbar med applikationsutveckling, utan företagen är med i det som kallas pre-competitive research. Där är det ofarligt att vara konkurrenter i samma rum. Sedan har vi avtal som skyddar både resultaten och informationen som deltagarna bidrar med, säger Caroline Ankerfors. 

Vem bestämmer vad projekten ska handla om? 

– Projekten har tagits fram av RISE i tät dialog med intresserade företag, som också fått möjlighet att komma med input. Det är förstås viktigt att projektinnehållet är av värde för alla deltagande företag, men det brukar inte vara något problem. Alla kanske inte är superintresserade av 100 procent av innehållet, men kanske av 75 procent. 

I exemplet där tio företag genomför ett gemensamt forskningsprojekt får deltagarna en tiofaldig utväxling på sina forskningspengar, tillgång till varandras kunskap – och RISE:s hjärnor och labb. 

– Har man kapaciteten och intresset att förvalta kunskapen är detta mycket värdefullt, konstaterar Caroline Ankerfors.

Så fungerar Forskningsprogram Bioekonomi 

Industriföretag och RISE skapar tillsammans konkurrenskraft baserad på hållbarhet. Dels genom att forska på effektiv användning av de resurser som finns, dels genom att förädla råvaror, material och produkter till varor med högre värde.

I programmet pågår forskningsprojekt inom: 

  • Barriärer
  • Förpackningar av wellpapp
  • Fiber- och additivdesign
  • Produktion av lignin
  • Kartongförpackningar
  • Massa- och blekningsprocess
  • Återvinningscykel och vattenhantering
  • Återvunna fibrer
  • Mjukpapper

Stora Enso – ett av partnerföretagen i förra omgången av forskningsprogrammet

Stora Enso har investerat i forskning inom ramen för Forskningsprogram Bioekonomi. Ett av projekten har syftat till att utveckla starkare återvunnet papper för wellpapp och förpackningar. Forskningen ger företaget möjlighet att öka sin marknadsandel gentemot konkurrenter som fortfarande använder ändliga resurser. Läs mer om projektet här. 

Caroline Ankerfors

Kontaktperson

Caroline Ankerfors

Affärsutvecklare

+46 76 876 71 49

Läs mer om Caroline

Kontakta Caroline
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat