Anja Lund
Forskare
Kontakta AnjaTextil är det mest spännande materialet som finns, tycker vissa av oss iallafall. Utifrån oändligt långa fibrer tunnare än hårstrån kan vi framställa garner och tyger som både ger värme och skydd, och gör oss snygga. Textilfibrer används dessutom i många olika tekniska produkter, som till exempel fiskenät.
Förra veckan hade vi en bra dag på jobbet, när vi lyckades spinna textilfibrer av gamla fiskenät! Ökad återvinning, och användning av återvunna material som råvara, är högintressant för textilindustrin idag. Det finns stor förbättringspotential: textilproduktionen av idag använder nästan enbart (>97%) nyråvara. Dessutom hamnar nästan tre fjärdedelar av våra kläder i förbränning eller på soptippar, när vi tröttnat på dem.
Det vanligaste sättet att framställa textilfibrer industriellt är smältspinning. Principen är enkel: en polymersmälta trycks genom många små hål och sträcks sedan till fibrer som kan vara så tunna som 10 mikrometer i diameter. Det är också en effektiv process där fibrer spinns fram och samlas upp i hastigheter om flera kilometer per minut. De vanligaste materialen för smältspinning är polyester och polyamid, som i huvudsak framställs av fossila oljor.
Kanske skulle gamla fiskenät, tillverkade av till exempel polyamid av hög kvalitet, kunna utgöra en alternativ råvara till nya fibrer? Forskningsprojektet OCEAN-LSAM, som startades från Ocean Tech Hub LDA i Portugal och idag leds av Chalmers Tekniska Högskola, jobbar för att utveckla ett globalt nätverk av mikrofabriker för cirkulär ekonomi. Dessa mikrofabriker utvecklas för att återvinna lokalt plastavfall till ny råvara. På Ocean Tech Hub tar man tillvara fiskenät som använts av lokala fiskare i Peniche, Portugal. Fiskenäten samlas in, tvättas, sorteras och kompounderas slutligen till granulat som i sin tur kan användas i nya tillverkningsprocesser som (bland annat) smältspinning.
Eftersom smältspinningsprocessen framställer mycket tunna fibrer vid höga hastigheter, ställer den höga krav på att råvaran är homogen och utan föroreningar. Detta gör det utmanande att spinna fibrer från återvunna material som ju ofta är smutsiga eller består av blandningar av material. Därför är vi väldigt glada att granulat som framställts av gamla fiskenät faktiskt kunde användas som material för smältspinning! Dessa nyspunna fibrer är exempel på att avfall kan utgöra en värdefull råvara och tar oss ännu ett litet steg mot en cirkulär ekonomi. Vi ser det som en bonus att processen bidrar något till att minska förekomsten av plast på fel ställen, som ju kan orsaka mycket skada på djur- och växtliv i våra hav.